Koliko je vrućini u automobilu potrebno da postane smrtonosna?

01/06/2018 10:19

Koliko je vrućini u automobilu potrebno da postane smrtonosna?

U proteklih nekoliko godina, svedoci smo, nažalost, sve češćih vesti o smrti usled toplotnog udara u automobilu. 

Naime, više od 700 dece, u proteklim godinama nastradalo je na ovaj način. Stručnjaci napomiju da roditelji povodu računa i da ne ostavljaju decu u zatvorenim automobilima, pa čak ni u hladu, kada su velike temperature u pitanju.

Temperatura koja dovodi do toplotnog udara

Istraživanja pokazuju da je sat vremena u zagrejanom automobilu, dovoljno, da dete umre od toplotnog udara. Statistika u SAD pokazala je da godišnje u ovoj državi oko 30 dece, zadesi ovakva sudbina.

Apeluje se na roditelje da obrate pažnju i da ne ostavljaju dete zatvoreno u automobilu!

Naučna studija pokazala je da su deca osetljivija na promene u odnosu na odrasle. Brže dolazi do porasta temperature, odnosno lakše se zagreju. Deca nisu u stanju da napuste automobil, ukoliko se ne osećaju dobro.

Računica je pokazala da je telesna temperatura do 40 stepeni sasvim dovoljna, da pokrene simptome toplotnog udara. Simptomi mogu dovesti do prekida rada organa, do oštećenja na mozgu ili do smrti.

Sprovedena testiranja obuhvatila su tri vrste različitih automobila, parkiranih nasumičim redosledom. Naučnici su proučavali kako porast temeperature u automobilu utiče na dečiji organizam.

Najviše vremena, da dostigne određenu tempereaturu i da se zagreje trebalo je kombiju, dok je najmanje vremena trebalo malom automobilu, tamne nijanse. Temperatura koja se kretala u vozilima iznosila je 46 stepeni, dok su delovi kao što su sedište i volan bili znatno topliji.

Vozila su zatim parkirana u hlad i ostavljena na sat vremena. Temperatura unutar vozila iznosila je 37 stepeni.

Rezultati poručuju, da vozilo, koje na suncu ostane sat vremena, pa zatim u hladu provede i dva sata, predstavlja smrtnu opasnost po dete.

Lekari navode da ishod toplotnog udara zavisi od izdržljivosti deteta i zdravlja, kao i od vrste automobila ali od spoljašnje temperature.

01/06/2018 10:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments