Zašto treba jesti jabuke?

13/09/2018 10:10

Poznato je da bar jedna jabuka dnevno doprinosi opštem zdravlju.

Najčešće je jedemo sirovu, ali možemo je i peći, kuvati, sušiti ili prerađivati.

Vreme je za jabuke!

Jabuka sadrži 40 posto vitamina C, zatim vitamine A, E, B1, B2, B6 i beta karoten. Bogata je i mineralima – kalijumom, fosforom, kalcijumom i gvožđem. Pored toga sadrži i biljne spojeve koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost.

Pogledajte i: Paklena jabuka

Sačinjena je od 82 odsto vode, 12 odsto ugljenih hidrata, 1 odsto masti i belančevina i oko jedan odsto celuloze.

Sadrži šećer, organske kiseline, esencijalne i neesencijalne kiseline i aromu. Bogate su vlaknima i imaju blagotvoran uticaj na metabolizam.

Jabuke u ishrani su korisne u borbi protiv tromosti i nadutosti. Dovoljno je samo nekoliko nedelja, konyumirati tri puta dnevno kiselu jabuku.

Pogledajte i: Kad je pravo vreme za voće?

Pomaže i u slučaju dijareje, pa se preporučuje izrendana jabuka ili kompot.

Za bolju probavu, stručnjaci preporučuju redovnu konzumaciju pečenih ili kuvanih jabuka ili kompot.

Jabuka je kalorijski siromašna i odličan je izbor kod redukcijskih dijeta. Koristi se i u terapijske svrhe, za regulaciju stolice i stabilizaciju crevne flore.

13/09/2018 10:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments