Zašto treba jesti jabuke?
Povezane objave
Poznato je da bar jedna jabuka dnevno doprinosi opštem zdravlju.
Najčešće je jedemo sirovu, ali možemo je i peći, kuvati, sušiti ili prerađivati.
Vreme je za jabuke!
Jabuka sadrži 40 posto vitamina C, zatim vitamine A, E, B1, B2, B6 i beta karoten. Bogata je i mineralima – kalijumom, fosforom, kalcijumom i gvožđem. Pored toga sadrži i biljne spojeve koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost.
Pogledajte i: Paklena jabuka
Sačinjena je od 82 odsto vode, 12 odsto ugljenih hidrata, 1 odsto masti i belančevina i oko jedan odsto celuloze.
Jabuke u ishrani su korisne u borbi protiv tromosti i nadutosti. Dovoljno je samo nekoliko nedelja, konyumirati tri puta dnevno kiselu jabuku.
Pogledajte i: Kad je pravo vreme za voće?
Pomaže i u slučaju dijareje, pa se preporučuje izrendana jabuka ili kompot.
Za bolju probavu, stručnjaci preporučuju redovnu konzumaciju pečenih ili kuvanih jabuka ili kompot.
Jabuka je kalorijski siromašna i odličan je izbor kod redukcijskih dijeta. Koristi se i u terapijske svrhe, za regulaciju stolice i stabilizaciju crevne flore.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*