Paklena jabuka

10/09/2015 11:21

Paklena jabuka

Jabuka predstavlja simbol zdravlja i života, a poznata je i kao rajsko voće. Međutim, priroda rađa i jabuku koja sigurno nije iz “rajske bašte”.

Naime, postoji drvo koje rađa plodove koji liče na jabuke, ali nisu ni najmanje zdrave, nego baš naprotiv – predstavljaju jedan od najotrovnijih plodova svih biljaka na svetu.

Paklena jabuka” je drvo koji raste na Floridi, Bahamima i Karipskim ostrvima, a zvaničo se zove Hippomane mancinella.

Zbog svog izgleda delivalo je primamljivo mnogim ljudima koji su, u neznanju, često brali ove plodove. Dovoljno je pojesti samo zalogaj ovog voća kako bi se čovek našao u najgorim mukama.

Baš zbog svog izuzetno lošeg delovanja na ljude, sva stabla ovog voća su obeležena sa upozorenjima, kako bi se izbegle tragedije.

U vreme Kolumbovog otkrića Španci su plod ove biljke zvali “Manzanita de la muerte“, što u prevodu znači – “Malena smrtonosna jabuka“. Ono što je posebno je zanimljivo vezano za ovo drvo jeste to što je plod zapravo – najmanje otrovan deo biljke.

“Paklena jabuka” je otrovna od korena do lista, a svaki deo biljke može biti opasan za čoveka.

Oni koji su probali plod ove biljke, kažu da je veoma prijatnog ukusa, sočno, slatko i veoma aromatično. To su prvi utisci o ovom voću, dok se nakon nekog vremena ne pokaže “pravo lice” ovog ploda. Tada počinje da osećaj gorčine u ustima, ljutine i peckanja, čemu sledi bol u stomaku i grčevi koji teraju na povraćanje. U ovoj situaciji bolničko lečenje je nužno.

Otrov se nalazi i u kori drveta, pa tako kora luči beličasti sok koji u dodiru sa kožom izaziva crvenilo, osip i opekotine.

Dešavalo se da ljudi, bežeći od kiše, stanu ispod ovog drveta, ne sluteći da bi to moglo da im zagorča život. Tada se, sa kišom, spira otrov sa listova i kore drveta koji razara kožu poput kiseline.

Domoroci su, u stara vremena, umakali vrhove strela u sok koji curi iz kore ovog drveta. Upravo je od jedne ovakve strele, prema legendi, umro španski osvajač Huan Ponce de Leona.

Veoma je toksičan i dim koji nastane spaljivanjem grana, stabla ili korena drveta “paklene jabuke”. Ovaj dim može da izazove trovanje, ali i slepilo.

10/09/2015 11:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments