Kako se računaju kalorije?

30/04/2015 10:14

Kako se računaju kalorije?

Svako ko želi da kontroliše unos kalorija u svoj organizam, unete kalorije računaće prema tabeli koja postoji i u kojoj se nalaze kalorijske vrednosti svih namirnica. Ali kako je nastala ta tabela?

Kalorija – merna jedinica za energiju, predstavlja količinu energije koja je potrebna za povećanje temperature jednog grama vode za jedan stepen Celzijusa pri normalnom atmosferskom pritisku. Kalorijska vrednost je posebno važna u ishrani, jer hrana obezbeđuje eneriju koja je potrebna organizmu da normalno funkcioniše.

Računanje kalorija vrši se pomoću kalorimetrijske bombe. Uzorak hrane se stavlja u zatvoren kontejner sa vodom, nakon čega se, uz pomoć električne energije, dolazi do procesa sagorevanja hrane. Cilj je da namirnica potpuno izgori, a onda se meri precizna temperatura vode, kako bi se došlo do podatka – koliko stepeni je ona porasla, ali i koliko je kalorija potrošila.

Administracija za hranu i lekove (FDA) uvela je novi standard koji je nastao na osnovu američkog Obeležavanja namirnica i Zakona o obrazovanju iz 1990. godine. Prema ovom standardu, proizvođači su u obavezi da obeležavaju količinu hranljivih materija i kalorija koje sadrže njihovi proizvodi.

Način merenja kalorija se vremenom promenio, jer se uvideo da je kalometrijska bomba merila sve kalorije, a večina namirnica sadrži i nesvarljive komponente, čije kalorije ne bi trebalo ubrajati jer ih organizam ne koristi. Umesto ovog načina merenja, uveden je lakši postupak koji je poznat kao Atweter sistem.

Novi sistem merenja kalorija broji samo one kalorije koje su deo hranljivim materijama u hrani, kao štp su proteini, ugljeni hidrati, masti i alkohol. Kalorijska vrednost namirnica izražava se u kilokalorijama.

Izvor: Nacionalna geografija

30/04/2015 10:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments