Strah može da ima pogubno dejstvo po organizam

27/10/2021 13:18

Strah može da ima pogubno dejstvo po organizam

Naučnici upozoravaju da osoba može bukvalno da premine od straha, ukoliko organizam preburno odreaguje.

Američki paznik “Halloween”, odnosno “Noć veštica” sve je popularniji i kod nas. Dok još uvek nismo prihvatili sve običaje, kao što je potraga za slatkišima po komšiluku,  kod nas se uglavnom organizuju maskenbali, a na televiziji, puštaju se horor filmovi.

Ukoliko ste ljubitelj horora ili volite da zbijate strašne šale i da plašite druge, imajte na umu da strah može biti poguban na pojedinca. Za to odgovorna je jedna mala hemikalija koja nas i tera da gledamo horor filmove- adrenalin.

Strah može da ubije

Strah stavlja organizam u nekoliko emocionalnih-stresnih faza, koji mogu da prouzrokuju automatske okidače koji se bore protiv stresa. U pitanju je odbrambeni mehanizam tela koji pokušava da spasi i telo i um.

Adrenalin se luči upravo usled stresa, a izaziva brojne pojave poput preznojavanja, pojačavanja nivoa šećera u krvi i ubrzanog rada srca. Preveliko lučenje adrenalina može dovesti do iznenadne smrti. Naime, adrenalin pojačava dotok kalcijuma u srce, a u prevelikim količinama, na primer usled jakog prestrašivanja, količina kalcijuma biće prevelika, što može dovesti do nepravilnog rada srca i na posletku njegovo potpunog prestanka.

27/10/2021 13:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments