U bućnosti toplotni talasi sve češći i duži!

06/08/2018 10:09

U bućnosti toplotni talasi sve češći i duži!

Stručnjaci upozoravaju na klimatske promene i opasnost toplotnih talasa.

Naime, stopa smrtnosti usled toplotnih talasa je u porastu.

Ektremni vremenski uslovi

Stručnjaci širom sveta upozoravaju na klimatske promene, koje sa sobom donose sve ekstremnije vremenske uslove širom sveta. Svedoci smo ovih promena svakonevno, od požara koji su zadesili Grčku, Portugal i Španiju, do zemljotresa u Indoneziji.

Prema statističkim podacima stopa smrtnosti usled toplotnih talasa mogla bi da se poveća za 2.000 odsto u pojedinim delovima sveta, do 2080. godine.

Predviđanja stručnjaka, koji odavno upozoravaju na ove promene je jačanje i učestalost promena klime, kao i njenih posledica.

Profesor sa Univerziteta Monaš u Australiji, Juming Guo naveo je da će budući toplotni talasi biti sve češći, sve jači i trajaće dosta duže.

Naime, ova studija je obuhvatila 20 zemalja sa četiri kontinenta, a naučnici su došli do podataka prema kojima predviđaju da je porast smrtnosti najverovatnija na ekvatoru. Najteže pogođena Kolumbija, mogla bi imati za 2.000 odsto više preuranjenih smrti usled ekstremnih vrućina, i to u periodu od 2031. do 2080. godine. Pored Kolubije, veliki rizik za drastično povećanje smrtnosti imaju Filipini i Brazil.

Stručnjak Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, Antonio Gasparini ističe da je zabeležio nekoliko zemalja koje su pogođene drastičnim toplotnim talasima.

Ali nije sve tako crno, kako objašnjavaju stručnjaci. Naime, ukoliko se ublaži emisjia gasova sa efektom staklene bašte, istraženi uticaj može biti znatno manji.

06/08/2018 10:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments