Jedan od najvećih asteroida nalazi se u neposrednoj blizini Zemlje

29/06/2018 11:52

Jedan od najvećih asteroida nalazi se u neposrednoj blizini Zemlje

Naučnici su uočili jedan od najvećih asteroida u Sunčevom sistemu.

Naime, ovaj asteroid nalazi se u neposrednoj blizini Zemlje. Toliko je blizu da je vidljiv na noćnom nebu.

Mogućnost udara

Jedan od najvećih asteroida u Sunčevom sistemu toliko je blizu Zemlji da je moguće uočiti ga na noćnom nebu.

Iz NASA-e navode da ne postoji mogućnost udara. Asteroid, prema proceni naučnika, neće smanjivati razdaljinu, odnosno neće se više približavati planeti pa tako ne postoji verovatnoća udara.

Veliki asteroid poznat je po imenu “4Vesta”, koje je dobio po boginji ognjišta iz rimske mitologije. U pitanju je ogroman i osvetljen asteroid, koji može da se uoči na razdaljini od 160 miliona milja.

Veličina stene iznosi 800.000 kvadratnih kilometara, što je oko 50 puta veća širina od stene koja je zbrisala dinosauruse. “4Vesta” biće vidljiv golim okom na noćnom nebu 16. jula, prognoziraju naučnici.

4 puta veći od površine Velike Britanije

Površina ogromnog asteroida 4 puta je veća od površine Velike Britanije, a na noćnom nebu će se pojaviti kao malena žuta tačka. Vrlo lako je uočljiv zbog površine koja odražava više svetlosti od Meseca.
Vest o približavanju ovog asteroida otkrivena je 2012. godine zahvaljujući misiji “Dawn”. Naime, nakon nekoliko godina svemirskog leta, “Dawn” je otkrila izneneđujuću količinu vodonika na površini “4Vesta”.

Asteroid je poznat i po najvišem vrhu, koji je ikad viđen. Na njegovoj površini, odnosno na njegovom južnom polu, prostire se planina visoka 21 kilometar.

Najviši planinski vrh zabeležen u Sunčevom sistemu je vrh vulkana Olimp na Marsu.

29/06/2018 11:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments