Kako smo otkrili depilaciju?

08/04/2020 12:23

Kako smo otkrili depilaciju?

Danas je nezamislivo da ne postoji tehnika za odstranjivanje dlačica. „Izumi“ su išli u korak sa vremenom, naravno, mada ukoliko budete pratili istorijske činjenice videćete da težnja za održavanjem tela nije gubila na značaju bez obzira na vreme i mesto. Kada i gde je to počelo?

Depilacija rešava estetske, higijenske i zdravstvene probleme kod žena, zato se i danas često koristi. 

U drevnom Egiptu telo bez dlaka je predstavljalo lepotu, mladost i nevinost. Koristili su kreme za depilaciju koje su pravili od ulja i meda. Dakle, još su Egipćani predvideli ovaj “trend”, a kasnije su ga prihvatili i Grci

Ovaj trend su u srednjem veku nastavile samo Turkinje, koje su u haremu, sem kose i trepavica, odstranjivale svaku dlačicu sa tela. 

Danas tako striktna pravila postoje u Tunisu, gde je običaj da žene pre venčanja odstrane sve dlačice sa tela. 

Sredstva za depilaciju, danas dobro poznate pincete za čupanje dlaka, postojale su, takođe, u starom Egiptu, ali su bile redovna pojava i u Mesopotamiji i Indiji 3000 godina pre nove ere. Vrh u razvoju i korišćenju pinceta postignut je u Americi početkom 20. veka, kada je moda glatke kože zahvatila i Evropu.

Danas gotovo da ne znate šta biste pre koristili za veću učinkovitost. Kao opcije, svakako, imate brijanje, kreme, gelove, pene, trake za uklanjanje dlačica, epilatore, vosak i razne laserske tretmane.

Za kraj, rešićemo jednu od najčešćih zabluda u vezi sa depilacijom, koja se odnosi na verovanje da se maljavost povećava ukoliko se redovno brijemo. Dakle, nije istina, ali je tačno da se broj dlačica smanjuje ukoliko ih redovno depilirate. 

Što se tiče bola koji prati ovaj “poduhvat”, istraživanja pokazuju da su žene najosetljivije na bol nedelju dana pre menstruacije. Bez obzira na ovu tvrdnju, određeni načini odstranjivanja dlačica su svakako bolni, bez obzira na period njihovog uklanjanja.

08/04/2020 12:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments