Mars je nastao ubrzo nakon Sunčevog sistema?

03/07/2018 12:31

Mars je nastao ubrzo nakon Sunčevog sistema?

Dugo verovalo da su se uslovi za život na Marsu pojavili rano, a naučnici su nakon nove studije otkrili da se čvrsta kora ove planete formirala ubrzo nakon nastanka Sunčevog sistema.

Voda na planeti ne može postojati, ukoliko ne postoji kora, odnosno čvrsta površina.

Natanak Crvene planete

Mars je u poslednje vreme pod budnim okom naučnika, koji prate promene i sprovode razne studije kako bi se prikupilo što više informacija o ovoj Crvenoj planeti.

Poslednja otkrića ukazuju na mogućnost postojanja vodenih površina na Marsu, poput okeana i života u njemu, starijih nego na Zemlji.

Pogledajte i: Da li se Mars ubrzano približava Zemlji?

Koautor ove studije, Martin Bizaro iz Danskog prirodnog muzeja u Kopenhagenu navodi da je rani period Marsa otkriven zahvaljujući analizi njegovog meteorita NWA7034. Ovaj meteorit nazvan Crna lepotica, pronađen je u pustinji Sahara 2011. godine i težio je 319,8 grama.

Analiza Crne lepotice

Nakon sprovedene analize meteorita, za dalju testiranje izdvojeno je sedam kamenčića, odnosno zrna cirkona. Ovaj čvrst mineral preživeo je različite geološke procese, a vreme kristalizacije utvrđeno je nakon detaljne analize.

Pogledajte i: Pronađena organska materija na Marsu

Na osnovu rezultata zaključeno je da se površina Marsa brzo kristalizovala. Nakon 20 miliona godina, ubrzo pošto je nastao Sunčev sistem – pre 4.567 milijardi godna, Crvena planeta oformila je koru, dovoljno čvrstu, i samim tim prigodnu za nastanak velikih vodenih površina i života.

Rezultati ove studije umnogome se razlikuju od postojećih modela. Naime, zahvaljujući novim podacima, stručnjaci veruju da postoji period u kojem je moglo postojati života na Marsu.

 

03/07/2018 12:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments