Kako praznična muzika utiče na naše mentalno zdravlje?

14/12/2017 09:41

Kako praznična muzika utiče na naše mentalno zdravlje?

Božićne i novogodišnje pesme sastavni su deo cele praznične euforije, ali da li i u kojoj meri ove melodije utiču na naše psihičko stanje?

Sigurno ste primetili da se u većini gradova i supermarketa, svake godine, sve ranije i ranije, započinje sa novogodišnjim ukrašavanjem, a u nekim prodavnicama puštaju se i praznične pesme. Prema psiholozima, ovaj fenomen sve ranijeg ulaska u prazničnu euforiju, ima veoma negativan uticaj na naše zdravlje.

Pročitajte još i: Poslušajte najsrećniju božićnu pesmu na svetu čiji je autor-nauka!

Praznične pesme izazivaju depresiju

Prema njima, slušanje prazničnih pesama mnogo pre nego što praznici zvanično počnu, može izazvati depresiju i anksioznost. “Ukoliko se ova vrsta muzike pušta perano ill ipak preglasno, može da postane iritantna. Uz to, ona nas podseća da je vreme da kupujemo poklone, organizujemo proslave i prolazimo kroz sve stresne situacije koje praznici sa sobom nose”, izjavila je psiholog Linda Bler.

Pročitajte i… Pobedite prazničnu depresiju uz ove korake

Uz to, kako kaže ova psihološkinja, pesme uključuju odbrojavanje u našem umu i mogu da uzrokuju stres i anksioznost, jer razmišljamo o tome šta sve treba da uradimo pre praznika. Umesto zadovoljstva, na kraju usled razmišljanja o obavezama, možemo postati mrzovoljni, a u nekim slučajevima i depresivni.

S druge strane, istraživanja su pokazala da osobe koje ranije okite kuću za praznike, su srećniji od onih koji čekaju na ukrašavanje, ili pak to uopšte ne čine.

14/12/2017 09:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments