Stvari za koje niste znali da su izumele žene

08/03/2023 10:05

Stvari za koje niste znali da su izumele žene

Ove brilijantne stvari, bez kojih danas ne možemo da zamislimo život, izumele su žene.

Žene izumiteljke

1. Kompjutersko programiranje

Ada Loverlase, rođena je 1815. godine i bila je ćerka pesnika Lorda Bajrona. Ipak, majka ju je podržavala da se bavi matematikom. Tako je Ada sa 17 godina postala prijateljica sa Čarlsom Bebidžom, “ocem kompjutera”- Adin rad o kodiranju kompjutera koristeći slova i brojeve obavljen je 1843. godine, a to je bila preteča programiranja.

2. Brisači za automobil

Žena iz Alabame Meri Anderson, je na putovanju u Njujork primetila da vozači ne vide ništa kada pada sneg dok voze trolejbus. Tada, ljudi su otvarali prozore i brisali ih, a sneg i kiša su ulazili u vozila. Andersenova je patentirala drvene i gumene ručke koje brišu sneg i kišu sa prozora. Tada 1903. godine, njen izum je proglašen nepraktičnim, a Meri nikada nije profitirala od brisača.

3. Žmigavac

Kanadska glumica Florens Lorens je bila prva filmska zvezda, ali nije samo po tome ostala upamćena. Ona je dizajnirala žmigavac, ali ga nikada nije patentirala.

4. Monopol

Ovu igru osmislila je Elizabet Megi 1904. godine, po nazivom “Gazdina igra”. Od Monopola zaradila je svega 500 dolara.

5. Mašina za pranje sudova

Džozefina Kokhran bila je praunuka pronalazača i izumitelja. Budući da je bila imućna, imala je sluge, ali ju je nerviralo kako su sluškinje prale sudove. Zato je patentirala mašinu za pranje veša koja radi uz pomoć motora 1886. godine.

5. Nedivljivo staklo

Katarina Bur Blodget je prva žena koja je diplomirala na departmanu za fiziku na Kembridžu. Ona je osmislila nevidljivo staklo.

6. Video- nadzor

Medicinska sestra Meri Van Britan Braun i njen suprug imali su drugačije radno vreme. Budući da ju je bio strah da ostaje sama kod kuće, ona je sa svojim mužem Albertom, osmislila video- nadzor, kako bi kroz kameru gledala ono što se dešava ispred ulaza u kuću.

7. DNK model

Džejms Votson i Francis Krik su doprineli otkriću spiralne strukture DNK, ali je zapravo britanska hemičarka Rosalind Frenklin dizajnirala mašinu koja je pokazala kako izgleda DNK 1952. godine.

8. Papirni filteri za kafu

Tokom 1900-tih godina, kafa se kuvala tako što su se zrna prelivala vrelom vodom, a na kraju, u šolji bi ostajao talog. Nemačka domaćica Melita Bentz osmislila je papirni filter za kafu, tako što je izbušila rupe u loncu za kuvanje kafe, a onda ga prekrila papirom iz sveske svog sina. Nakon toga, 1908. godine, patentirala je izum i pokrenula kompaniju Melita koja i danas radi i prodaje filtere, kafu, kafe aparate i sl.

9. Pelene za jednokratnu upotrebu

Nakon što je Marion Donovan dala otkaz u magazinu Vog, kako bi bila domaćica, počela je da se užasava pranja pelena svog deteta i osipa koje je beba dobijala od te tkanine. Tako je 1951. godine patentirala pelene za jednokratnu upotrebu, a svoja prava na ovaj patent prodala je za milion dolara.

08/03/2023 10:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments