Na današnji dan rođen Edvard Munk

12/12/2016 10:04

Na današnji dan rođen Edvard Munk

Na današnji dan 12. decembra 1863. godine u Lotenu rođen je norveški slikar, jedan od začetnika ekspresionizma i autor jednog od najvažnijih umetničkih dela, Edvard Munk.

Kada je imao samo jednu godinu, sa porodicom se preselio u Oslo zbog bolesti njegove majke Laure, koja je četiri godine kasnije preminula od tuberkuloze, što je bila samo prva od tragedija koje su zadesile porodicu Munk.

Edvard je rođen kao drugo od petoro dece, od kojih je njegova sestra Sofi takođe od tuberkuloze u svojoj 15. godini preminula (1877. godine), njegova druga sestra je najveći deo života provela u bolnici zbog mentalne bolest, a Edvardov jedini brat je umro od upale pluća sa 30 godina.

I sam Edvard je bio krhkog zdravlja i bio je veoma usamljen, što ga je oblikovalo u nespokojnog i pesimističnog umetnika.

krik munk

“Krik”

Iako je pokušao da studira tehnički fakultet, koji je upisao 1879. godine, brzo se predomislio zbog ljubavi prema umetnosti koja je definitivno preovladavala.

Kraljevsku školu umetnosti i dizajna upisao je 1881. godine, a samo godinu dana kasnije već je priredio svoju prvu izložbu.

Zahvaljujući svom trudu dobio je stipendiju za usavršavanje u Parizu, gde se zadržao samo tri nedelje. Nakon toga, počeo je da se bavi novim slikama, među kojima je bila i slika “Bolesno dete” koja je predstavljala prekretnicu u njegovom radu.

O nastajanju njegovog najpoznatijeg dela “Krik”, Edvard Munk je rekao:

Šetao sam s prijateljima, sunce je zalazilo, nebo se pretvaralo u kvavo crvenu boju. Odjendom sam se osetio iscrpljenim, zaustavio sam se i oslonio na ogradu: video sam krv i plamene jezičke iznad plavo – crnog fjorda i grada. Moji su prijatelji nastavili hodati, a ja sam ostao, drhteći od nemira, i osećao sam beskrajan krik kako prolazi prirodom

Više o životu i stvaralaštvu slikara Edvarda Munka pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

12/12/2016 10:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments