Baksuzni petak 13.

13/04/2018 12:05

Baksuzni petak 13.

Poznat kao nesrećan, petak 13. je datum od koga mnogi širom sveta strahuju. Postoji čak i naziv za strah od ovog datuma, u pitanju je triskaidefobija.

Da li je u pitanju samo splet slučajnih okolnosti ili nešto više, teoretičari i dalje razmatraju. Zabeležen je veliki broj nezgoda na ovaj datum,  a najpoznatije je raspeće Isusa Hrista.

Petak je jedini dan u nedelji koji se smatra baksuznim, dok se broj 13 smatra ukletim. Tako da je ova kombinacija, još od srednjeg veka tretirana kao loša i nesrećna. Značenje datuma i nesreće vezane za njega provlačile su se kroz istoriju i književnost. Čak je i Napoleon, navodno, strahovao od ovog datuma.

Zašto je ovo nužno loš znak?

Teorije pokazuju da broj 12 predstavlja potpun broj, da godina ima 12 meseci i da je Isus imao 12 apostola. Ovaj broj predstavlja savršen krug, dok broj 13 narušava ovu potpunost.

Zanimljivo je da u toku godine mogu postojati maksimalno tri petka 13. Najviše saobraćajnih nesreća i poslovnih gubitaka zabeleženo je na ovaj datum.

Prema istraživanju Centra za borbu protiv stresa i fobija sa Instituta u Severnoj Karolini, oko 20 miliona ljuda strahuje od ovog datuma. Neki ljudi su toliko paralizovani strahom da nisu u stanju da izvrše svoje obaveze u toku dana. Zbog toga dolazi do velikih novčanih gubitka u poslovnom svetu, kao i u budžetu države. Mada, filmska industrija može da zahvali ovom datumu, jer su na osnovu raznih verovanja vezanih za ovaj datum snimljeni mnogi horor filmovi, od kojih je najpoznatiji, ni manje ni više, nego “Petak 13.”.

13/04/2018 12:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments