Upoznajte mračnu tajnu Jeloustona!

09/08/2021 11:51

Upoznajte mračnu tajnu Jeloustona!

Najveći nacionalni park u Americi je idealno mesto za savršen zločin.

Udaljeno mesto, daleko od naselja, divljina i vulkan – prava “zona smrti”.

Zašto je nacionalni park poneo naziv “zona smrti”?

 

Nacionalni park Jelouston, prostire se na tromeđi država Ajdaho, Montana i Vajoming i obuhvata područje od 9.000 kvadratnih kilometara, koje je pod zaštitom UNESCA.

Park je dobio i naziv “zona smrti” zahvaljujući istraživanju profesora Brajana Kalta sa Univerziteta u Mičigenu, koji je u svom eseju obradio “rupu” u američkom zakonu.

 

Naime, reč je savršenom zločinu. Kalta je izneo tezu i objasnio kako bi scenario savršenog zločina na području Jeloustona izgledao. Ukoliko bi dve osobe boravile u delu kampa koji pripada teritoriji države Ajdaho, i ukoliko bi se posvađale, a zatim jedna ubila drugu, ubica bi imao pravo da mu se sudi pred porotom.

Prema šestom amandmanu, optužena osoba ima pravo na adekvatno suđenje od strane porote države na čijoj teritoriji je zločin počinjen. Međutim, ključ leži u sledećem: na ajdaškom delu parka nema stanovnika.

Na svu sreću, Kaltovu tezu niko nije testirao. On navodi da se sa njegovom teorijom sud možda ne bi složio i da njegov rad predstavlja isključivo naučnu tezu bez podsticaja da nekog navede na “savršen zločin”.

09/08/2021 11:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments