6 nerešenih misterija o Tutankamonu

26/11/2019 09:47

6 nerešenih misterija o Tutankamonu

Na današnji dan, 26. novembar 1922. godine otvorena je grobnica faraona Tutankamona, koju je u Dolini kraljeva kod Luksora otkrio engleski arheolog Hauard Karter. 

Karter i lord Karnavon bili su prvi ljudi koji su ušli u grobnicu posle više od 3.000 godina kada je u nju položen faraon.

Tutankamon je bio egipatski faraon. Vladao je najverovatnije od 1334. p. n. e. do 1325. p. n. e. za vreme osamnaeste dinastije. Njegovo prvobitno ime, Tutankaton, znači „živa slika Atona“, dok Tutankamon znači „živa slika Amona“.

Uprkos tome što je grobnica otkrivena još u prošlom veku, ona i dalje krije brojne tajne o samom faraonu ali i egipatskoj istoriji.

Nerešene misterije Tutankamona

1. Nije poznato ko su bili Tutankamonovi roditelji. Tutankamon se pominje kao kraljev sin, ali nije jasno o kom kralju se radi. Najveći broj stručnjaka smatra da je on bio sin Amenhotepa III (verovatno ne sa njegevom ženom Tijom) ili Amenhotepa IV (Ehnatona), verovatno sa njegovom drugom ženom, Kijom. Kada je Tutankamon nasledio Ehnatona na prestolu, Amenhotep III je već neko vreme bio mrtav.

Neki egiptolozi smatraju da je period od smrti Amenhotepa III, do dolaska na vlast Tutankamona iznosio sedamnaest godina, iako oko tog pitanja nema konsenzusa. Tutankamon je vladao Egiptom između osam i deset godina. Ispitivanja njegove mumije govore da je Tutankamon bio veoma mlad kada je umro. Pretpostavlja se da je tada imao samo 19 godina. Do ovog zaključka se došlo posle ispitivanja njegovih zuba. Ako bi ovo bilo tačno, to bi značilo da je Tutankamon rođen između 1342. p. n. e. i 1340. p. n. e. i učinilo bi manje verovatnom pretpostavku da je Amenhotep III bio njegov otac.

2. Nije poznato ni ko je pre njega vladao. Navodno, to je bio Smenkara, veoma kontroverzna ličnost iz istorije. Neki misle da je on bio rođak Enhenatona.

3. U današnje vreme, Tutankamon spada u najpoznatije faraone, pre svega zbog toga što je on jedini egipatski faraon čija je grobnica pronađena netaknuta u 20. veku.

4. Nije poznato ni ko je vladao posle njega. Tutankamon je preminuo sa 19 godina i nije imao naslednike. Istorijski spisi kažu da je bio oženjen  Ankesenamon, Nefertitinom ćerkom i da su imali dve ćerke koje su umrle ubrzo nakon rođenja. Posle Tutankamonove smrti, Ankesenamon se udala za Aja, moguće pod prinudom, i ubrzo nestala iz pisane istorije.

5. Tutankamona je nasledio Aj, a ubrzo zatim, Horemheb, koji je uklonio većinu tragova o Ehnatonu, Tutankamonu i Aju.

6. Uzrok Tutankamonove smrti dugo nije bio poznat. Telo je prvi put ispitivao tim Hauarda Kartera (Howard Carter), dvadesetih godina 20. veka. 2005. godine, egipatski arheolog Zahi Havas je izneo rezultate istraživanja Tutankamonove mumije po kojima nema podataka koji bi ukazivali na to da je faraon ubijen. Postojala je rupa u glavi, ali je ona najverovatnije nastala tokom mumificiranja. Postoje nalazi koji ukazuju na mogućnost da je Tutankamon slomio nogu, i da je moguće da je umro od posledica infekcije.

Početkom 2010. godine tim naučnika iz Sjedinjenih Američkih Država objavio je razultate istraživanja DNK analize i rendgenskih snimaka Tutankamonovih kostiju u kojima je zaključeno da je faraon najverovatnije umro od posledica malarije u kombinaciji sa koštanim oboljenjem. Nalazi navode na zaključak da su za smrt Tutankamona (u 20. godini 1324. pre nove ere) najverovatnije odgovorni loša cirkulacija krvi u koštanom tkivu, uz slabljenje ili delimično uništenje kostiju, u sprezi sa malarijom.

Poslednjim istraživanjem iz avgusta 2010. otkriveno je da je Tutankamom plod incesta i da su njegovi roditelji u stvari brat i sestra. Do ovih podataka došlo se DNK ispitivanjem 16 mumija. Naučnici smatraju da se zbog srodnosti roditelja lakše prenosi kopija loših gena na potomka. Ce-Te snimanja pokazala su da je Tutankamon imao genetsku deformaciju stopala i rascep usne što mu je otežavalo život, ali ne u toj meri da ga ubije.

Prema istraživanjima egiptologa Krisa Nauntona smatra se da je faraona udario točak kočija koje su se kretale velikom brzinom i da mu je telo zbog toga bilo unakaženo i zahtevno za balsamovanje. Zbog loše urađenog balsamovanja njegovo telo se zapalilo u sarkofagu usled hemijske reakcije.

26/11/2019 09:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments