Znate li ko je bila Marija Ana Mocart?

18/10/2017 12:12

Znate li ko je bila Marija Ana Mocart?

Kako tvrde mnogi istorijski spisi, Marija Ana Mocart, bila je veći muzički genije od svog rođenog brata, Volfganga Amadeusa Mocarta.

Starija sestra Vofganga Amadeusa Mocarta, Marija Ana je kao mala bila veoma talentovana kada je muzika u pitanju. Tokom odrastanja, bila je idol svom mlađem bratu. Njihov otac, Leopold, počeo je da podučava svoju kćerku kada je napunila sedam godina. Prema istoričarima, sa tri godine, Mocart je posmatrajući sestru, dobio želju da se i sam bavi muzikom.

Kratka blistava karijera

Malu Anu i Volfganga otac je vodio na turneje, od Beča do Pariza, gde su svirali klavir i usavršavali svoje veštine. Ani su svi predviđali blistavu karijeru. Međutim, kada je napunila 18 godina, roditelji su joj zabranili da nastavi da se bavi muzikom. jer je morala da se uda, zbog tadašnjih nepisanih društvenih pravila.

Marija se udala za Johana Baptista Franca fon Berchtolda cu Zonenburga i preselila se u selo nadomak Beča. Pored petoro Johanove dece iz prva dva braka koje je Marija odgojila, Mocartova sestra rodila je sina Leopolda i dve ćerke Mariju i Žanet. Tako je Ana ostala u senci svog mlađeg brata i istorija je slabije pamti, barem kada je muzika u pitanju.

18/10/2017 12:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments