Znate li šta je autofobija?

07/11/2017 11:25

Znate li šta je autofobija?

Sve češće oboljenje, autofobija, predstavlja poremećaj anksioznosti koji se manifestuje kroz strah od ideje i samog iskustva da osoba bude sama.

Poput i drugih anksioznih poremećaja i autofobija (monofobija) vodi do fizičkih i psihičkih simptoma, a može da utiče na svakodnevni život pojedinca.

Autofobija je strah od toga da osoba provodi vreme sama sa sobom, a pogrešno se izjednačava sa osećajem usamljenosti. Dok usamljena osoba žudi za socijalnom interakcijom, oni koji pate od autofobije osećaju strah kada ostanu sami.

Uzroci autofobije

Uzroci su nepoznati, a austofobija može biti posledica događaja iz detinjstva, bilo da je u pitanju razvod roditelja ili pak smrt jednog od njih. Osobe koje pate od autofobije imaju i strah od toga da će ih voljena osoba napustiti.

Simptomi autofobije

Osobe koje imaju ovu fobiju osećaju se nesigurno kada su same, ne mogu da dišu i uznemirene su. Takođe, prisutan je stalan strah od toga da će ih voljene osobe ostaviti. Uz to, kada se osoba sa ovom fobijom nađe sama, misli da će se onesvestiti ili umreti i ne može da obavlja normane aktivnosti, jer samo razmišlja o tome da je sama.

Uz psihičke, autofobija može da uzrokuje i fizičke simptome kao što su panični napadi, mučnina, ubrzan rad srca, preznojavanje, nesvestica i drhtanje.

Ono što je važno naglasaiti jeste da su osobe koje pate od autofobije uglavnom svesne da je njihov strah iracionalan, ali ne mogu da kontrolišu simptome fobije.

07/11/2017 11:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments