Međunarodni dan žena – 8. mart!

08/03/2017 10:12

Međunarodni dan žena – 8. mart!

Međunarodni dan žena se obeležava 8. marta, a predstavlja dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Prvi put se Dan žena obeležio 28. februara 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je Socijalistička partija Amerike donela deklaraciju – ali samo na nacionalnom nivou. Inspirisana američkom inicijativom, Nemica Luiz Cic je predložila da se organizuje Međunarodni dan žena, da bi kasnije ovu ideju sprovela u delo Klara Cetkin, nemačka feministkinja i komunistkinja, koja se borila za prava žena.

Od 1911. godine obeležava se Dan žena u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, a od 1917. godine 8. mart je uzet kao datum kada će se svake godine obeležavati.

Ujedinjene nacije su od 1977. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena, zvanično počele da obeležavaju Međunarodni dan žena, a u među vremenu su uvedene i institucije kao što su – trudničko bolovanje, ograničenje rada žena u trećoj (noćnoj) smeni, ista plata za isti rad, pravo glasa i druge.

U Srbiji se prvi put obeležio Dan žena 1914. godine.

08/03/2017 10:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments