U pećinama pre 50.000 godina korišćen aspirin!

14/03/2017 11:17

U pećinama pre 50.000 godina korišćen aspirin!

Čime su preci današnjih ljudi ublažavali bolove? Neandertalci koji su živeli pre 50.000 godina su se izgleda lečili ne veoma sličan način kao i mi.

Naime, naučnici iz Australije koji su se bavili istraživanjem života neandertalaca genetskom analizom zubnog plaka sa ostataka iz pećina sa teritorije Belgije i Španije, došli su do veoma zanimljivih zaključaka. Izgleda da se i u to vreme koristio aspirin za zubobolju!

Na uzorcima starim između 42.000 i 50.000 godina stručnjaci su uspeli da pronađu veoma korisne ostatke neandertalaca koji su pružili niz informacija o životu u pećinama. Tako je analiza zubnog plaka, koji sadrži i ostatke hrane, mogla da da odgovor i na pitanje čime su se hranili u to vreme, ali i kakvog su zdravlja bili preci današnjih ljudi.

Upravo je genetska analiza zubnog plaka otkrila da je neandertalce mučio dentalni apsces, a kao lek jeo je belu topolu – koja sadrži salicilnu kiselinu, aktivni sastojak aspirina. Pored toga, pronađeni su i tragovi prirodne antibiotske plesni – penicilina. Sve ovo upućuje na to da je neadnertalac znao dosta o lekovitim biljkama i svim protivupalnim i analgetskim sastojcima, zahvaljujući čemu je uspevao da se sam leči.

14/03/2017 11:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments