Nemački matematičar Karl Fridrih Gaust

30/04/2018 09:36

Nemački matematičar Karl Fridrih Gaust

Nemački matematičar Johan Karl Fridrih Gaus, rođen je na današnji dan, 30.aprila 1777. godine. Bio je nemački naučnik i matematičar, koji je doprineo velikom razvoju matematike, na mnogim poljima. Poznat je i kao “princ matematike”, koji matematiku nazivao “kraljicom nauke”.

Rođen je u radničkoj porodici u Braunšvajgu, u Nemačkoj. Sklonost ka matematici pokazao je još kao mali dečak. Iako je porodica oskudevala i živela u siromaštvu, Karl je ipak otišao na univerzitet, zahvaljujući vojvodi od Braunšvajga, koji je opazio njegov talenat.

Doktorirao je 1796. godine sa teorijom da svaka algebarska jednačina ima bar jedno rešenje. Dokazao je da je moguće konstruisati mnogougao pomoću lenjira i šestara, a istraživanja su mu donela brojna priznanja i afirmacije. Iste godine konstruisao je pravilan poligon sa sedamnaest stranica.

Primljen je za profesora, a zatim proglašen za direktora opservatorije u Getingemu, 1807. godine.

Ostavio je značajan trag i na polju geodezije, zbog pronalaska heliotropa – napravljen po principu refleksije sunčevih zraka, pomoću teleskopa i ogledala, a tu su i radovi iz diferencijalne geometrije.

Gausov toranj podignut je na planini Hohenhagen.

Kao profesionalac i matematičar bio je uspešan, dok su ga na ličnom planu obeležili mnogi gubici, kao što je smrt obe supruge i gubitak jednogodišnjeg sina Luisa i ćerke Vilhelmine. Poznat je kao usamljenik, osoba prepuna nesigurnosti, tajanstvena i povučena.

Preminuo je februara 1855. godine, a legenda kaže da je sat u njegovoj sobi prestao da kuca nekoliko sekundi nakon što je izdahnuo.

Gausova otkrića prešla su sve granice matematike, a veliki doprinos pružio je astronomiji, geodeziji, kao i na polju elektriciteta.

Jedinica za magnetnu indukciju dobila je ime po Gausu, dok se proces za razmagnetisanje televizijskih ekrana i monitora zove degausizacija.

Karl Gaus ostaće zapamćen kao jedan od najvećih matemtičarskih umova svih vremena.

30/04/2018 09:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments