Mračne tajne Velike sfinge iz Gize

02/04/2018 10:40

Mračne tajne Velike sfinge iz Gize

Egipat predstavlja pravu fascinaciju mnogim Zapadnim zemljama već dugi niz godina. Kako svojom bogatom istorijom ispunjenom legendarnim faraonima i zapanjujućim kraljicama i brojnim prednostima koje je su obogatile civilizaciju jednog sveta, to je zemlja koja nastavlja da oduševljava.

Mnogi savremeni putnici željni avanture polaze putem Egipta kako bi iskusili sve čari nasleđa,istorije i tradicije te zemlje, kao i sva čuda koja ona nudi. Jedna od izvanrednih stvari za videti u Egiptu jeste očaravajuća Velika sfinga Gize. Poznata i kao osmo svetsko čudo Starog sveta, predstavlja pravi simbol Egipta i ono što ovu zemlju čini velikom. Sedeći pored velikih piramida, mnogi se nadaju kako će jednog dana otključati sve njihove tajne. Uprkos saznanjima koje posedujemo o ovim poznatim obeležjima, i dalje postoje misterije koje zbunjuju i intrigiraju.

Ko je izgradio sfingu?

Neko bi za tako bitnu i veliku statuu, kakva je Velika sfinga, želeo da primi zasluge. Ipak, ne postoje naznake na sfingi, kao ni zapisi o tome ko ju je izgradio! Ovo predstavlja pravu konfuziju za istoričare koji proučavaju sfingu i istražuju tok njene izgradnje. Mnogi od njih veruju da je faraon Kafra bio zaslužan za izgradnj i da je sfinga izgrađena po njegovom liku. Kako ne postoji nikakvo obeležje na ovoj statui, gotovo je nemoguće utvrditi ko je zaista zaslužan za postojanje iste.

Omaž Anubisu?

Dok mnogi podržavaju teoriju po kojoj sfinga nosi lik faraona Kafra, drugi pak veruju da je sfinga omaž egipatskom bogu, Anubisu. Položaj statue – polusedeći/poluležeći, koji asocira na položaj psa, može da potkrepi ovo verovanje. Kako je Anubis bog šakal, ovo bi svakako moglo da se uklopi u teoriju po čijem naličju je sfinga izgrađena. Veliko pitanje je: Zašto onda sam lik sfinge ne liči na boga Anubisa, ako je ova teorija ona koja je istinita? Mnogi veruju da je lik sfinge promenjen po naredbi jednog od faraona, u nekom momentu, zbog njegovih sopstvenih potreba.

Grobnica boga Osirisa

Ukoliko pamtite naučnofantastični film i seriju “Zvezdana kapija“, ovo će vam se svideti. Verovanje većine je da prolaz utvrđenja nadomak sfinge vodi do grobnice boga Osirisa. Iako neki tvrde kako on nikad nije postojao u fizičkom smislu, drugi veruju da je u pitanju mesto na kojem počiva pravi Bog. Kako bi ova teorija bila još zanimljivija, neki istoričari misle da ovaj prolaz koji vodi do grobnice Osirisa, vodi i do Zvezdane kapije!

Dvorana uspomena

Poslednje dve teorije sa naše liste dovele su nas do zaista mračne strane. Postoje istoričari koji veruju da prava tajna sfinge leži ispod nje. Unutar same građevine gde, navodno, postoji tajna Dvorana uspomena. Dvorana sadrži mnoga stara saznanja iz ezoterije, potekla od velikog broja civilizacija, uključujući i vanzemaljce! Postoje uverenja da su preživeli stanovnici mitskog grada Atlandite stigli do Egipta i sačuvali tajne ispod sfinge.

Postoji li nešto ispod Sfinge?

Nešto što predstavlja potencijalno pravo otkriće, poput mišljenja istoričara Džo Džahoda i doktora Džozefa Šora, jeste da postoji prazan prostor ispod Velike sfinge. Niko ne zna šta je ispod, mada mnogi sumnjaju u postojanje Dvorane uspomena. I pored sumnje, vlasti u Egiptu su odbile svaki vid iskopavanja i potrage, kako bi se došlo do odgovora. Iako je poznatu statuu videlo na milione ljudi, Velika sfinga nije baš onakva kakvom se čini na prvi pogled. Kao i mnoga druga drevna obeležja u Egiptu, čini se da i ovo skriva mnoge tajne na koje možda nikad ne dobijemo odgovor. Za sad, možemo samo da je gledamo i da se divimo tom veličanstvenom čudu i pravom građevinskom fenomenu.

02/04/2018 10:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments