Japansko ostrvo misteriozno nestalo?

06/11/2018 15:59

Japansko ostrvo misteriozno nestalo?

Ostrvo Esambe Hanakita Kohima koje se nalazi na oko 500 metara od severnog japanskog ostrva Hokaido, nestalo je pod vodom.

Naime, niko ne zna zašto, kako niti kada je nestalo.

Ostrvo koje je iščezlo

Stručnjaci smatraju da je malo ostrvo nestalo pod naletima talasa i vetrova, međutim za to ne postoje dokazi.

Stanovnici sela Sarucu, koje je najbliže nestalom ostrvu na vrhu Hokaida, nisu ni primetili njegov nestanak. Reč je o jednom od 158 nenaseljenih ostrva kojem je japanska vlada 2014. dala naziv, označavajući ga svojim, a sa ciljem da potvrdi svoj teritorijalni i ekonomski status.

Ostrvo Ensabe Hanakita Kohima nalazi se zapadno od Kurilskih ostrva, koja su godinama predmet sporenja između Japana i Rusije.

Prema međunarodnom pravu, ostrva mogu da dobiju ime samo ukoliko se nalaze iznad nivoa vode. Kada je u pitanju ovo ostrvo, ono je poslednji put izmereno 1987. godine i tada je utvrđeno da se nalazi na 1,4 metra iznad vode.

Utvrđeno je da ostrvo nestaje pod vodom, kada ga pogode snažni vetrovi i led, koji se stvara svake zime u Ohotskom moru.

Do upozorenja, na mogući nestanak ostrva, došlo je nakon posete pisca Hirošija Šimicua, koji je u septembru posetio Sarufucu, dok je pisao nastavak knjige o „izgubljenim“ japanskim ostrvima.

Obavešteni su i nadležni u lokalnoj ribarskoj zadruzi, koji su ubrzo posetili lokaciju ostrva i otkrili da ga više nema.

Stariji ribari tvrde da se sećaju da je ostrvo nekada bilo na tom mestu i danas izbegavaju taj prolaz jer ga navigacioni sistemi identifikuju kao podvodni greben.

Japanska obalska straža treba da utvrdi da li se ostrvo zaista u potpunosti nalazi ispod nivoa mora. Ukoliko je tako, to će uticati na neznatno smanjenje japanskih teritorijalnih voda.

Izvor: nationalgeographic.rs

06/11/2018 15:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments