Uglješa Šajtinac dobitnik Evropske nagrade za književnost

08/10/2014 10:37

Uglješa Šajtinac dobitnik Evropske nagrade za književnost

Evropska nagrada za književnost koju dodeljuje Evropska unija pripala je Uglješi Šajtincu, ekskluzivnom autoru Arhipelaga. Ovu informaciju je saopštila Evropska komisija na konferenciji za novinare na sajmu knjiga u Frankfurtu.

Nagradu je dobio za roman “Sasvim skromni darovi“, a za isto delo, objavljeno u izdanju Arhipelaga, dobio je Vitalovu nagradu za knjigu godine i nagradu “Bora Stanković” za najbolju proznu knjigu godine.

Odmah nakon što je proglašen za dobitnika Nagrade evropske unije za književnost, on je dao izjavu koju je medijima prosledio putem svog izdavača Arhipelaga: “Evropska nagrada za književnost zatekla me je dobrano udaljenog od njenog povoda. Mislio sam, naivno, da je već sve što je imalo da se desi sa romanom Sasvim skromnim darovi davno prošlo. Ali mi je drago da me ta knjiga i dalje iznenađuje i da je stalno na putu do čitalaca. Na to što sada sledi ljubazno sam informisan od dobitnice iste nagrade od pre nekoliko leta Jelene Lengold. Mogući prevodi, kokteli i prijemi. Dobro za knjigu, lepo za književnost. Neka se spremi sledeći dobitnik ove nagrade iz naše književnosti jer reč je o više od dvadeset zemalja koje će prisustvom nagrađenih pisaca biti u fokusu ove nagrade. Hvala onima koji su predlagali i birali. Drago mi je da sam imao priliku da putujem na Sajam knjiga u Frankfurt na proglašenje Evropske nagrade za književnost”.

Ovo delo Uglješe Šajtinca već je imalo dva izdanja na srpskom jeziku, a trenutno je u štampi treće izdanje. Arhipelag je objavio ovaj roman i u elektronskom izdanju, a pre pola godine objavljen je i na bugarskom jeziku. Zaniteresovanih izdavača ima i iz drugih evropskih zemalja, pa će knjiga biti prevedena i na druge evropske jezike.

Nagrada se sastoji iz povelje i novčanog iznosa od 5.000 evra. Biće mu zvanično uručena 18. novembra ove godine, na svečanoj ceremoniji u Koncert Noblu u Briselu, a ceremoniji će prisustvovati i evropski komesar za obrazovanje i kulturu, kao i članovi Evropskog parlamenta.

Izvor: Blic

08/10/2014 10:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments