Teslini dani se obeležavaju širom Srbije

02/07/2015 12:21

Teslini dani se obeležavaju širom Srbije

Povodom rođendana Nikole Tesle 10. jula i obeležavanja ove godine kao Međunarodne godine svetlosti, od 6. do 12. jula će biti održani Tesla dani širom Srbije.

Program će bti inspirisan Teslinim životom i radom, pa će svi posetioci imati priliku da zavire u stare hidroelektrane Elektroprivrede Srbije, da vide kako je Tesla “pravio gromove” u stogodišnjim kabinetima Elektrotehničkog fakulteta.

Osim toga, svi zainteresovani moći će da vide kako je Tesla proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje.

Teslini dani biće organizovani u više od 10 ustanova, a program će se odijati istovremeno na svim mestima. Program će se sastojati od brojnih izložbi, performansa, radionica, eksperimenata, predavanja.

Teslini dani su deo manifestacije “Putevima Tesle kroz Srbiju” koja obuhvata i Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici – Teslinog omiljenog pesnika, manastir Šišatovac i drugi programi.

Specijalna dešavanja Tesli u čast pripremaju brojne članice Klastera: Muzej Nikole Tesle, Elektrotehnički fakultet, Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković”, Turistička organizacija Srbije, Adrenalin escape rooms, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Turistička organizacija Niša, Balkan magnet suveniri…

Pokrovitelji Tesla dana su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Elektroprivreda Srbije, Schneider Electric i Trizma.

Klaster puteva kulture prvi put je prošle godine organizovao jednodnevnu otvorenu manifestaciju posvećenu Tesli u 10 gradova širom Srbije kojoj je prisustvovalo više hiljada posetilaca.

02/07/2015 12:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments