Ozbiljnost prenošenja virusa preko vazduha

16/07/2020 10:42

Ozbiljnost prenošenja virusa preko vazduha

S obzirom na javni apel 239 naučnika, sad je i Svetska zdravstvena organizacija spremna na promenu svojih preporuka. I ona uviđa “naznake dokaza” da se novi korona virus može preneti i preko vazduha, kaže Marija van Kerkove, tehnička direktorka u SZO zadužena za pandemiju Kovid 19.

Kada se pojavio virus korone bili smo preplašeni i spremni na potpunu izolaciju. Bilo je već kasno kako je izbila globalana pandemija. Onda je bilo pitanje da li razviti globalni imunitet te dopustiti da se zaraza širi ili strogo poštovati mere asepse i antisepse, izolacije… javila se znatiželja ali i informacije i dezinformacije zajedno sa panikom, znanjem i ne znanjem. Kako se zapravo virus širi? Kakav je to virus? Šta raditi i kako se zaštititi? Odgovori nisu bili konkretni i nikako da se konkretizuju ali neumornim istraživačkim radom polako dolazimo do novih važnih saznanja

Da li se virus prenosi vazduhom?

239 naučnika s raznih područja su u stručnom časopisu Clinical Infectious Diseases objavili upozorenje: zdravstvene ustanove i Svetska zdravstvena organizacija trebalo bi mnogo ozbiljnije nego do sada da uzmu u obzir opasnost od prenošenja virusa preko takozvanih aerosola.

Aerosoli su najsitnije čestice i kapljice vode koje lebde u vazduhu. Manje su od pet mikrometara. Kad ljudi izdišu, govore, smeju se ili pevaju, u vazduhu koji izdahnu nalaze se čestice koje se nesmetano šire po čitavoj prostoriji. Veće kapljice brzo padnu na pod, ali one najsitnije mogu da lebde još satima, naročito u zatvorenim prostorijama.

Ako u takvoj prostoriji boravi jedna zaražena osoba, ona za kratko vreme može da zarazi brojne druge ljude – čak i ako nikad nisu imali direktan kontakt.

Pomažu li nam u tom slučaju maske?

Maske jesu dobra i jedna od par pouzdanih alternativa isključivo i samo ako ih nosimo svi, ako se pri tom ponašamo prema strogim pravilima asepse i ako zaista nema kontakta te je i razdaljina propisna kao i ne dodirivanje i ne deljenje predmeta  golom rukom.

Aktuelne mere zaštite – pranje ruku, nošenje zaštitnih maski, držanje rastojanja – prvenstveno su usmerene na sprečavanje prenošenja virusa preko većih kapljica i direktnog kontakta. Ali, to nije dovoljno. Na mogućnost prenosa preko aerosola do sada nije dovoljno ukazivano, ocenjuju naučnici.

Nova mera bi bila strogo ponašanje srazmerno situaciji sa pandemijom te i redovna provetravanja svih zatvorenih prostorija.

16/07/2020 10:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments