Dan planete Zemlje

22/04/2015 12:44

Dan planete Zemlje

Svetski Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila različitim manifestacijama, sa ciljem da se skrene pažnja na značaj očuvanja prirode.

Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u Sjedinjenim Američkim Državama kada je jačala hipi kultura u ovoj zemlji. Tada je aktivista Džon Mekonel predložio na konferenciji Uneska u San Francisku da se odredi datum kada će se slaviti Zemlja i životna sredina.

Širom sveta počeo je da se obeležava od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru uspostavljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.

Iako je u velikoj meri skrenuta pažnja na očuvanje životne sredine, sadašnji podaci pokazuju da je stanje naše planete ugroženo. Stručnjaci upozoravaju na industrijski i tehnološki razvoj čije delovanje dovodi do velikog zagađenja.

Veliki broj biljnih i životnih vrsta širom sveta je pred izumiranjem, a kao ključni razlog za to biolozi navode uništavanje njihovih staništa. Još jedan od velikih problema jeste i nekontrolisana eksploatacija izvora Zemlje.

22/04/2015 12:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments