Bob Dilan nagrađen Nobelom za književnost

14/10/2016 12:57

Bob Dilan nagrađen Nobelom za književnost

Ove godine je Nobelova nagrad aza književnost pripala američkom kantautoru Bobu Dilanu, jer je “stvorio novu poetsku izražajnost u okviru velike američke poetske tradicije”, saopštila je Švedska akademija.

Osim medalje, Dilanu je pripala i novčana nagrada koja iznosi osam miliona švedskih kruna (927.740 dolara).

Bob Dilan je rođen u jevrejskoj porodici 24. maja 1941. godine i dobio ime Robert Alen Cimerman. Postao je izuzetno uticajna ličnost pop muzike i kulture početkom šezdesetih godina i ostao je to sledećih pet decenija.

Tokom šezdesetih godina njegove pesme su bile svedočanstvo društvenih nemira iako je Dilan odbijao da prihvati ocene novinara da je bio glas svoje generacije.

Dilan je proširio muzičke žanrove i tokom svoje muzičke karijere istraživao je tradicije američke muzike od folka, bluza, kantrija do gospela, rokenrola i rokabilija, kao i engleskih, škotskih i irskih folk muzičara usvajajući čak i džez.

Od 1994. godine Dilan je objavio šest knjiga, crteža, slika i njegovi radovi su izlagani u velikim galerijama, a kao muzičar Dilan je prodao 100 miliona ploča što ga čini najprodavanijim muzičarem svih vremena.

Osvojio je mnogobrojne nagrade uključujući 11 Gremija i nagradu Zlatni globus, kao i nagradu Američke akademije.

Dilan je ušao u Kuću slavnih rokenrola i u Kuću slave muzičara u Minesoti i u Nešvilu, kao i Kuću slavnih pisaca tekstova pesama.

Stihovi Dilanovih hitova “Blowin’ in the Wind”, “Stuck Inside of Mobile With the Memphis Blues Again”, “My Back Pages” i “It’s Alright Ma (I’m Only Bleeding)”, našli su se i mnogim leksikonima, a vrednost njegove poezije potvrđena je time što se tekst pesme “Mr. Tambourine Man” našao u knjizi koja se koristi u američkim srednjim školama i na univerzitetima.

Prošle godine Nobelovu nagradu za književnost dobila je beloruska književnica Svetlana Aleksijevič.

Ovo je poslednja od šest u nizu Nobelovih nagrada koje se dodeljuju, a čija vrednost iznosi oko 930.000 dolara.

Nagrade će biti uručene 10. decembra na dan kada je preminuo njen osnivač Alfred Nobel.

Izvor: Tanjug

14/10/2016 12:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments