Kritična masa ponovo u Novom Sadu

03/06/2021 12:32

 Kritična masa ponovo u Novom Sadu

Ovogodišnja novosadska Kritična masa, prva po redu, biće održana u petak 11. juna. Okupljanje biciklista, skejtera, roleraša, monociklista i svih onih koji svojim prevoznim sredstvima ne zagađuju okolinu biće u 17 sati u Limanskom parku. Organizatori su saopštili da pre ovog datuma nije bilo uslova da se zajedno vozimo zbog pandemije, kao i da je prethodne održana samo jednu Kritičnu masu.

– Ipak, to nas nije zaustavilo da još više vozimo naše dvotočkaše! Putem razgovora sa vlasnicima biciklističkih radnji i pregledom brojača biciklista postavljenim na raznim mestima u gradu, broj biciklista očigledno je porastao, pa nas sada u Novom Sadu ima oko 40.000, dok nas je 2018. bilo oko 30.000.  Vreme je i da novim biciklistima pružimo specifičan osećaj kakav Kritična masa i druženje tokom zajedničke vožnje pruža – istakli su organizatori, Novosadska Biciklistička Inicijativa i Novosadska Kritična masa.

možda vas zanima i Kako vožnja bicikla utiče na nas?

Učesnici će krenuti iz parka, pa dalje rutom koja obuhvata ulice Narodnog fronta, Ive Andrića, Bulevar cara Lazara, Bulevar Evrope, Futoški put, Braće Dronjak, Bulevar Jovana Dučića, Radomira Raše Radujkova, Hadži Ruvimovu, Bulevar kralja Petra I, Bulevar oslobođenja, Jevrejsku, Bulevar Mihaila Pupina i Ulicu Modene, sa završetkom vožnje na Trgu slobode.

Zainteresovani za učešće u organizaciji mogu se javiti na mejl [email protected].

Šta je kritična masa?

Novosadska Kritična masa (Novi Sad Critical Mass) je mesečni događaj kojim se promoviše vožnja biciklom kao zabavan i zdrav način prevoza. Prva vožnja održana je 27. aprila 2012. godine, a organizovana je uz podršku članova UG “Novosadska biciklistička inicijativa” koji i danas u značajnom delu utiču na održavanje ovog događaja.  Prema procenama, bilo je između 150 i 200 učesnika raznih profila.

Vožnja je održana bez policijske pratnje i bilo kakvih incidenata, sa završetkom na Sunčanom keju. Zbog masovnog odziva i bezbednosti učesnika i uticaja na saobraćaj, počev od druge vožnje uvedena je policijska pratnja i redarska služba. Kritična masa je društveni događaj koji poziva sve da učestvuju, bez obzira na godine, pol, imovinski status ili bilo kakva druga lična svojstva.

pročitajte još i o Evoluciji bicikla: Pogledajte kako je izgledala promena kroz vekove!

U svim dosadašnjim vožnjama demonstrirana je savesnost, po pravilu se zauzima samo jedna, desna traka, solidarnost, druželjubivost, briga za druge i bezbednost. Kritična masa je ujedno postala i mesto okupljanja, svojevrstan “hub” raznih novosadskih ciklostruktura (sportista, rekreativaca, gradskih biciklista itd.), razmena ideja i utisaka, povezivanja i pozivanja na saradnju.

Prvi realni, opipljivi proizvod ove zajednice je “muzička prikolica” izrađena od delova koje su učesnici prikupili, uredili i opremili ozvučenjem. Ova prikolica počev od četvrte vožnje prati učesnike podižući atmosferu muzikom, ujedno privlačeći pažnju prolaznika. Nakon četvrte vožnje promovisan je i polo na biciklu, čija popularnost je vrlo brzo počela da raste, a ujedno i značajan broj zainteresovanih volontera za razne biciklističke radionice otvorenog tipa. Pridružite se vožnji, postanite deo kritične mase, biciklističkog pokreta koji je nakon 20 godina iz San Franciska došao i kod nas, koji je besplatan, nestranački, slobodan za sve i otvoren ka svima!

Novi Sad je biciklistički grad!

 

03/06/2021 12:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments