Prosvetari pooštravaju štrajk – obustava rada 31. marta!

23/03/2017 12:43

Prosvetari pooštravaju štrajk – obustava rada 31. marta!

Prosvetni radnici, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika održaće još jedan štrajk, ovaj put potpunom obustavom rada u školama 31. marta.

Razlog za jednodnevni štrajk upozorenja je to što država nije ispunila sve odredbe sporazuma potpisanog sa prosvetnim sindikatima još 2015. godine, kada su okončali petomesečni štrajk.

Njihovi zahtevi tiču se poboljšanja materijalnog položaja prosvetnih radnika, i to uvođenjem platnih razreda, kao i isplatom jednokratne pomoći i godišnjih nagrada.

Predsednica Unije Jasna Janković kaže da im drugo sredstvo borbe osim zaustavljanja nastave nije preostalo.

“Dve godine borimo se za ostvarivanje Sporazuma o rešavanju spornih pitanja, koji je potpisan aprila 2015. Imali smo zakonske štrajkove i izlaske na ulicu”, rekla je Janković.

Preostala tri reprezentativna sindikata nisu se još izjasnila o najavljenom štrajku, ali na prethodnom, prošle nedelje, nisu učestvovali.

Iz Ministarstva prosvete, međutim, poručuju da je prema Zakonu o štrajku, u školama zabranjena obustava nastave, pa bi zato nastavnici koji krše Zakon mogli snositi posledice. Dodaju i da su sindikate već upozorili da treba da obaveste članstvo o tome da obustava nastave nije u skladu sa zakonom.

Izvor: Novosti.rs

23/03/2017 12:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments