Kako vožnja bicikla utiče na nas?

10/10/2020 15:54

Kako vožnja bicikla utiče na nas?

Zdrav način ishrane, unos voća i povrća veoma povoljno utiče na naš organizam. U kombinaciji sa sportom ili određenim treningom još bolje i efikasnije utiče na naše zdravlje. Konkretno vožnja bicikla pojačava našu kondiciju, zdravlje i ima brojne benefite na naš organizam.

Pored toga što vožnja bicikla utiče na zdravlje našeg celog organizma, vožnja bicikla utiče i na bolje funkcionisanje našeg mozga. Naime, istraživači sa Univerziteta Ilinois otkrili su da 5% poboljšanja u kardiovaskularnom fitnesu dolazi upravo od vožnje bicikla. Osobe koje svakodnevno voze bicikl, najmanje pola sata, imale su za 15% bolje rezultate na mentalnim testovima.

Istraživanjem, došlo se do zaključka da biciklizam utiče na stvaranje novih moždanih ćelija u hipokampusu- delu mozga zaduženog za memoriju. Ovaj deo mozga, nakon 30. godine života, propada.

Uz to, budući da vožnja bicikla utiče na poboljšanje cirkulacije i dopremanja kiseonika u mozak, utiče na regeneraciju reveptora, te može da umanji rizik i od Alchajmerove bolesti.

10/10/2020 15:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments