Koliko je kompleksan genom ruže?

06/05/2023 13:02

Koliko je kompleksan genom ruže?

Ruža predstavlja najsloženiji biljni genom koji je otkriven do sada. Ovo saznanje, pruža nove mogućnosti za dalji rad naučnika u proizvodnji novih vrsta ove ukrasne biljke.

Na proučavanju DNK-a ruže, radio je međunardni tim naučnika, koji je došao do rezultata nakon osam godina napornog rada.

Nove vrste ruža

Uspešno dešifrovanje genoma ruže predstavlja veliki korak ka proizvodnji nekih novih vrsta ruža. Nove ruže mogle bi biti otpornije na uslove u kojima bi se razvijale, navode francuski naučnici. Proces dešifrovanja genoma ruže trajao je osam godinam, a sprovodio se u laboratoriji za reprodukciju i razvoj biljaka u Lionu.

Genom predstavlja skup gena u lancu DNK, a u genomu ruže otkriveno je 36.377 gena, što je čini jednom od najsloženijih biljaka.

Uspešno dešifrovanje gena pruža značajan faktor koji je bitan za bolje razumevanje gena, koji utiču na svojstva biljke.

Pogledajte i: Čudo prirode: Cveće prekrilo pustinju Kalifornije

Veruje se da će ruže, zahvaljujući ovom podatku, moći da se uzgajaju na štedljiviji način, kada je upotreba pesticida u pitanju, kao i da će moći da se podstiču i odrede neki novi oblici, boje i mirisi ruže.

Ruža je cvet koji se gaji, uglavnom, kao ukrasna biljka, dok se u široj proizvodnji koristi za pravljenje kozmetičkih preparata. Najpoznatija zemlja po uzgoju ruža za kozmetičke svrhe jeste Francuska.

Razna ukrštanja ruža dovela su do postojanja oko 35.000 različitih vrsta ruža, širom sveta.

U antičko doba, ruža je predstavljala simbol za ljubav, strast, lepotu i čistotu.

06/05/2023 13:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments