Životinje koje su promenile mesto boravka

11/05/2018 11:20

Životinje koje su promenile mesto boravka

Svima je poznato da je lav kralj Afrike, da je bizon simbol Severne Amerike, a da su kenguri pravi australijski bokseri. U pitanju su prirodna staništa ovih životinja, pa ukoliko neku od njih i ugledate na navedenim područjima, to ne predstavlja iznenađenje. Ali, postoje i određeni izuzeci. Naime, neke od ovih životnja sa naše liste pronađene su na mestima, na kojima ih ne možete zamisliti, prilično daleko od kuće. 

Kamile u Australiji

Iako potiču sa prostora Afrike i jednog dela Azije, kamile polako naseljavaju i Australiju. Naime, 1822.godine Konrad Multe Brun, doveo je ovu vrstu na teritoriju Australije, u cilju istraživanja velike pustinje. Od kako su stigle na ovaj kontinent, kamile predstavljaju prave napasti, hraneći se okolnim zelenišem i uništavajući infrastrukturu Australije. Zabeleženi su i slučajevi u kojima su kamile ulazile u kuće i pile vodu iz wc šolja. Velika kolonija kamila u Australiji i dalje je u porastu.

Zebre u Teksasu

Postoji ranč u Teksasu koji dozvoljava lovcima da love i ubijaju zebre, zbog velikih naknada. Nakon što su stigle na teriotoriju SAD-a, zebre su se uspešno privikle, zbog klimatskih uslova Teksasa. Ne postoji druga interakcija između ovih životinja i ljudi, nažalost, osim lova.

Nilski konj u Kolumbiji

U toku osamdesetih, poznati Pablo Eskobar je u svom dvorištu izgradio veliki zoološki vrt. Prvi stanari ovog neobičnog vrta bili su nilski konji, koje je Eskobar doveo iz Afrike. Nakon njegove smrti, vlasti su odlučile da životinje ostave da se same snalaze, jer su bile prevelike i opasne za povratak nazad u Afriku. U potrazi za hranom, životinje su uspele da pobegnu i da se razmnožavaju, pa tako danas, na području Kolumbije ima oko 16 nilskih konja.

Papagaji u San Francisku

Papagaje možete pronaći u “džunglama” Severne Amerike. U San Francisku, postoji određeni broj papagaja koji su pobegli od svojih vlasnika i nastanili deo grada poznat kao Telegraf Hil. Ovaj deo grada, zahvaljujći papagajima i njihovim prekrasnim bojama, prredstavlja pravu atrakciju.

Crni panter u Engleskoj

Iako nijedna državna agencija nije zvanično potvrdila postojanje crnog pantera na području Engleske, u toku dana zabeleže se i do četiri prijave. Stanovnici ovu mačku opisuju kao veliku i crnu, sličnu panteru. Jedno od objašnjenja je Akt o držanju divljih životinja, koji je stupio na snagu 1976. godine. Naime, veruje se da su vlasnici ove mačke odlučili da je puste na slobodu, kako ne bi odgovarali pred zakonom.

11/05/2018 11:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments