Ovo je najveće pustinjsko jezero na svetu!

20/08/2018 12:31

Ovo je najveće pustinjsko jezero na svetu!

Jezero Turkana, ranije poznato kao Rudolfovo jezero, nalazi se u Velikoj rasednoj dolini u severnoj Keniji, dok njegov krajnji sever pripada Etiopiji.

Reč je o najvećem pustinjskom i alkalnom jezeru na svetu.

Najveće pustinjsko jezero

U Turakana jezero ulivaju se tri reke: Omo, Turkvel i Kerio. Jedno je od najvećih slanih jezera nakon Kaspijskog, Isik Kula i Vana. Stene koje okružuju jezero većinom su vulkanskog porekla.

U delu Kenije na kom se prostire ovo jezero klima je topla i sušna, pa su tako uobičajeni jaki vetrovi i još jače oluje. Jezero je zadržalo divlji karakter, zbog temperature i geografske nedostupnosti.

Stanovnici jezera su krokodili, škorpioni, zmije kao i veliki broj ptica i riba.

Pod zaštitom UNESCO-a

Pored jezera Turkana prostiru se tri Nacionalna parka koja su pod zaštitom UNESCO-a. Reč je o Sibiloi parku koji se nalazi na istočnoj obali jezera, zatim Centralnom ostrvu i Južnom ostrvu koji leže na samom jezeru i poznati su po krokodilima.

Prvi Evropljani koji su kročili na tlo jezera, 06.marta 1888., bili su Samuel Teleki i Ludvig Riter fon Hehnel. Jezero su nazvali po austrijskom prestolonasledniku Rudolfu. Ime Turkana je dobilo 1975. godine po najvećem plemenu koje živi u okoilini.

Arheolozi su na obalama jezera pronašli i najstarije poznate fosiline ostatke Homo habilisa, koji je živeo pre oko 2 miliona godina.

20/08/2018 12:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments