Ko je bio čovek koji je odbio da salutira Hitleru?

02/09/2022 09:49

Ko je bio čovek koji je odbio da salutira Hitleru?

O tome koliko je nacistička Nemačka bila užasno mesto, svedoči istorija i brojne žrtve.

Poznato je da je svaka neposlušnost bila ispraćena okrutnom kaznom. Međutim, jedan čovek je pokazao hrabrost i odbio da se pokori režimu, širom otvorenih očiju pored slepo vođenih pristalica.

Nestao – bez pozdrava

Pozdrav “Heil Hitler” ili nacistički pozdrav, prepoznatljiv je širom sveta, a usvojen je tokom tridesetih godina prošlog veka. Ovaj specifičan pozdrav, bio je obavezan za sve Nemce, kao dokaz poštovanja i lojanosti fireru.

Tokom mitinga, održanog 1936. godine, kom je prisustvovao i firer, jedan čovek je odbio da ga pozdravi.

August Landemeser je krenuo da gradi budućnost. Pridružio se partiji 1931. godine i polako počeo da se probija, krčeći put ka vrhu.

Međutim, ne odvija se sve u životu po planu. Njegovu sudbinu, dve godine kasnije, zapečatila je Irma Ekler. Landemeser se zaljubio u ovu ženu jevrejskog porekla, koju je 1935. i zaprosio.

Kako se u nacističkoj Nemačkoj ništa nije moglo sakriti, vest o prosidbi se proširila. Prvo ga je ljubav prema Irmi, dovela do proterivanja iz partije, a zatim i do nestanka.

Eklerova i Landemeser su podneli bračnu prijavu u Hamburgu, ali je bila odbijena po Nirnberškom zakonu kojim se sprovodilo isključivanje i dalja ograničenja jevrejskih prava.

U oktobru 1935. godine, dobili su devojčicu po imenu Ingrid.

Godinu dana kasnije, na poznatom mitingu, Landemeser je prekrstio ruke i odbio da salutira fireru. Taj momenat je i zabeležen.

Nacistička Nemačka je postajala sve moćnija i Landemeser je shvatio da mora da pobegne sa porodicom. Odlučio se za Dansku, međutim nije uspeo da pređe granicu. Optužen je “sramoćenje rase”.

Usled nedostatka dokaza, slučaj je bio odbačen godinu dana kasnije, a Landemeseru je naređeno da okonča odnos sa voljenom Irmom.

Nastavio je da prkosi režimu, jer nije želeo da napusti voljenu, pa je tako ponovo uhapšen, 1938. godine. Tri godine je služio kaznu u jednom od nacističkih koncentracionih logora.

Nikada više nije video svoju porodicu.

Irma Ekler, koja je tada već bila trudna, uhapšena je i prebačena u koncetracioni logor od strane tajne policije. Rodila je Irenu, a nakon toga je prebačena u nacistički logor smrti gde je ubijena sa još 14 hiljada ljudi.

Landmeser je nakon odslužene zatvorske kazne, bio primoran da se pridruži vojsci 1944. godine.

Mesec dana kasnije, proglašen je nestalim.

02/09/2022 09:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments