Smartfoni utiču na rad mozga, čak i kada ih ne koristimo

27/11/2017 12:05

Smartfoni utiču na rad mozga, čak i kada ih ne koristimo

Za nas, smartfoni su kako sredstvo za komunikaciju sa drugima, tako ih koristimo i kao izvor informacija i zabave. Međutim, da li ste se ikada zapitali kakve posledice telefoni imaju po kognitivne sposobnosti?

Naučnici sa Univerziteta Teksas istraživali su efekte postojanja smartfona u okolini pojedinca i mogućnosti da se osoba koncentriše. Tim se vodio prethodnim studijama koje su sugerisale da su telefoni veoma važan stimulans u životu pojedinca, ali da korišćenje smartfona utiče na “pražnjenje mozga“.

Uz to, naučnici su želeli da vide kakve efekte smartfon ima i na mogućnost održavanja pažnje i na samu koncentraciju. U studiji, učestvovalo je 800 korisnika smartfon telefona. Učesnici su zamoljeni da učestvuju u dva ekperimenta kako bi se proučavala njihova kognitivna sposobnost prilikom rešavanja zadataka, dok su im elektronski ljubimci bili u blizini.

Blizina smartfona utiče na koncentraciju

U jednom ekperimentu, svi učesnici isključili su zvono na telefonima, a dok je jedna grupa telefon držala u vidokrugu, drugoj je bio blizu, ali ga nisu videli, dok su smartfoni kod treće grupe bili u drugoj prostoriji. Sve tri grupe rešavale su istu seriju testova, koja je imala za cilj da pokaže mogućnost fokusiranja na dva nivoa– kapacitet pamćenja i funkcionalna inteligencija.

Rezultati su pokazali da blizina smartfona utiče na kognitivne sposobnosti na oba nivoa. Učesnici kojima je telefon bio u odvojenoj sobi imali su bolje rezultate od osoba čiji je telefon bio na stolu i od osoba čiji se telefon nalazio u džepu odnosno u torbi.

“Čak i kada su osobe uspele da se sudrže i da ne proveravaju telefone, sama prisutnost telefona u blizini uticala je na koncentraciju”, navodi se u studiji.

Naučnici objašnjavaju da je ovaj fenomen povezan sa tim da što je telefon bio vidljiv, kognitivne sposobnosti bile su umanjene. “Podsvesno, ne razmišljamo o smartfonu, ali sam proces teranja sebe da o tome ne razmišljamo, limitira kognitivne resurse”, zaključuje se u studiji.

27/11/2017 12:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments