Čak sedam novih vrsta pauka otkriveno u Brazilu

11/01/2018 10:33

Čak sedam novih vrsta pauka otkriveno u Brazilu

Tim brazilskih biologa otkrilo je novih sedam vrsta pećinskih pauka, a na posletku, malo su se i zabavili davajući imena pojedinim vrstama.

U državi Para, jednoj od sedam brazilskih država, u pećinama bogatim gvožđem, biolozi su proveli pet godina, istražujući pauke koji tu žive. Nakon ovog perioda, ispostavilo se da u ovom predelu živi oko 2.000 vrsta pauka, sa dodatkom sedam dosad nepoznatih.

Ovi pauci većinu vremena provode u tmini pećina, a retko kada izlaze na svetlo. Posmatrajući karakteristike ovih zglavkara, naučnici su odlučili da im nadenu kranje neobična imena.

Tolkin- glavni izvor inspiracije

Tako je jedna vrsta dobila ime Larcana, odnosno Šelob, po uzoru na ogromnog pauka iz Tolkinovog “Gospodara prstena”, koji čuva ulaz u Mordor. Na ovu ideju, naučnici su došli zbog načina života ovog pauka, koji ne izlazi iz pećine, a mrežu pravi na njenom ulazu.

Druga vrsta, nazvala Ochyrocera ungoliant, dobila je ime po Ungoliantu- pauku spominjanom u Tolkinovim knjigama koji je bio i Šelobina majka.

Sledeća vrsta pauka dobila je ime ochyrocera varys, po gospodinu Varisu. evnuhu i izmišljenom liku iz knjige i serije “Igra prestola”.

Da podsetimo, Varis ima i prikladan nadimak- Pauk, zbog mreže saradnika koje je izgradio oko sebe.

11/01/2018 10:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments