MP3 format – zvanično mrtav!

15/05/2017 15:54

MP3 format – zvanično mrtav!

Iako zvuči neverovatno, ali MP3 format je zvanično mrtav, što ne znači da će automatski i u potpunosti nestati, već da je samo prestalo licenciranje prava na njegovo korišćenje.

Fondacija koja stoji iza MP3 prava, licenciranja i distribucije istih objavila je da je i zvanično napustila MP3 u korist AAC “familije”, MPEG-H i drugih.

MP3 formatu, koji je Apple i Spotify servisima, ali i muzičkoj industriji pomogao da dosegne neslućene visine, neizbežno je sledila smrt, ali ona nema veze sa ljudima koji ga koriste, nego sa prestankom licenciranja prava na njegovo korišćenje.

Nemačka Fondacija FIIC (Fraunhofer Institute for Integrated Circuits) i zvanično je objavila da više ne podržava ovaj muzički standard, jer je ubeđena da je od momenta kad je MP3 zaživeo do danas, tržište ponudilo bolje i kvalitetnije formate za čuvanje audio zapisa.

Ovoj odluci doprinela je i činjenica da većina kablovskih, radio, TV i striming servisa (uključujući Video on Demand) koristi standard ISO-MPEG koji uključuje AAC, MPEG-H i druge “familije” formata.

Iako će veliki broj ljudi širom sveta nastaviti da svoju omiljenu muziku sluša u MP3 formatu, ovo će ipak označiti kraj jedne ere – MP3 je neminovno doneo uspeh muzici i njenoj distribuciji do većeg broja ljudi.

15/05/2017 15:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments