Predstavljamo vam najtiše mesto na planeti

04/01/2018 12:50

Predstavljamo vam najtiše mesto na planeti

U južnom Mineapolisu nalazi se gluba soba, koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najtiše mesto na svetu. A u njoj, sudeći po svedocima, nije uopšte prijatno.

Soba se nalazi u laboratoriji “Orfild”, a upija 99,99 % zvukova, te u njoj ne postoji eho. Začetnik ideje o stvaranju gluve sobe bio je Stiven Orfild, koji ima običaj da izazove posetioce da u njoj provedu vreme, u potpunom mraku. Jedan novinar izdržao je u njoj svega 45 minuta, dok mnogi ne uspevaju da provedu ni toliko vremena.

Kako izgleda najtiša prostorija na planeti?

Nakon što se ljudsko uho privikne na nepostojanje spoljnih zvukova i eha, onaj ko je u sobi počinje da čuje svoje otkucaje srca, rad creva i pluća. Kako kaže sam Stiven, najbolju šansu da izdržite ovde imaćete ako sednete, jer usled nedostatka zvukova, percepcija je iskrivljena, te su ravnoteža i pokreti gotovo nemogući.

Danas, brojne kompanije poput “Harli Dejvidsona” koriste ovu gluvu sobu kako bi testirali svoje proizvode, a često, gluvu sobu testiraju i NASA astronauti. U videu u nastavku, bacite oko na najtiše mesto na planeti.

 

Izvor: Nacionalna geografija

04/01/2018 12:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments