Zašto mužjaci gorila provode puno vremena sa mladuncima?

18/10/2018 11:15

Zašto mužjaci gorila provode puno vremena sa mladuncima?

Prema rezultatima nedavnog istraživanja, mužjaci gorile su uspešniji u reprodukciji, ukoliko posvete više vremena igri sa potomcima.

Naučnici su sproveli istraživanje kako bi otkrili zašto mužjaci planinskih gorila provode toliko vremena sa mladuncima, čak i sa tuđim.

Tate gorile

Istraživanja naučnika sa Univerziteta Nortvestern, Instituta za evolucionu antropologiju Maks Plank i iz “Dajen Fosi fondacije za gorile”, pokazala su da su ove gorile mnogo uspešnije u reprodukciji.

Prema rečima tvorca studije, Stejsi Rosenbam sa Univeziteta Nortvestern, pre nekoliko godina je otkriveno da mužjaci ne tretiraju svoje mladunce drugačije od drugih mladunaca u grupi. Zbog toga je odlučila da otkrije šta je razlog ovog neobičnog ponašanja mužjaka gorile, u odnosu na druge sisare.

Istraživanja su otkrila da muške gorile koje su se više družile i odmarale sa mladima u grupi imaju više mogućnosti za reprodukciju kod ženki.

Naime, onaj koji je najviše vremena provodio sa mladima ima pet puta više mladunaca od mužjaka koji je posvetio najmanje vremena najmlađim članovima grupe.

Planinske gorile se nadmeću za priliku za reprodukciju, a ovo istraživanje je utvrdilo da je sam proces takmičenja mnogo složeniji nego što se smatralo.

Kada je reč o ljudima, istraživanja su pokazala da je kod muškaraca testosteron u opadanju kada postanu roditelji. Naučnici smatraju da, ukoliko je ovo slučaj i sa gorilama, onda oni koji imaji manjak testosterona možda imaju problem s konkurencijom.

Izvor: nationalgeographic.rs

18/10/2018 11:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments