Da li noćne more mogu imati i pozitivan efekat na nas?

08/11/2017 10:52

Da li noćne more mogu imati i pozitivan efekat na nas?

Stručnjaci smatraju da košmari mogu da nam pomognu da se lakše izborimo sa stresom, ali samo tokom prvih nedelja nakon nekog traumatičnog događaja.

Jedna studija pokazala je da osobe koje su imale saobraćajnu nesreću i nakon nekoliko meseci imaju noćne more o tom događaju. Takođe, pokazano je da 21% žena koje su bilo zloostavljane imaju noćne more i tri meseca nakon tih događaja, a oni koji imaju košamre,  povećavaju  šanse da razviju post traumatski stresni poremećaj.

Iak, kako tvrde sa Univerziteta Pitsburg, noćne more u prvih nekoliko nedelja nakon neke traume, mogu pozitivno da utiču na psihičko zdravlje pojedinca. “Njihova svrha jeste da procesuiraju senzore stresa”, navodi se u studiji.

Košmari kao terapeutski tretman

Prema istraživanjima, 85% odraslih osoba ima košmar jednom godišnje, a na mesečnom nivou, noćne more ima između 8% i 29% ljudi. Psiholozi kažu da su ovakvi snovi odgovor na traumatični događaj i predstavljaju samolečenje tela. Uz to, noćne more pomažu osobi da prebrodi svoje fobije i strahove. Međutim, ukoliko one postanu učestale, njihovo terapeutsko dejstvo prestaje, te one imaju negativan uticaj na našu psihu.

Pored toga što utiču na kvalitet sna, košmari mogu da dovedu i do razvijanja depresije i anksioznosti. Hronične noćne more leče se terapijama i medikamentima, a mogu da imaju i pozitivniju stranu. Naime, kako tvrde psiholozi, učestali košmari mogu da otkriju šta nam izaziva stres na podsvednom nivou.

“Ukoliko osoba ima košmar, a nije prošla kroz neku traumu, tada se aktiviraju podsvesni problemi koje smo pokušavali da ignorišemo”, navodi se u studiji.

08/11/2017 10:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments