Zašto Zemlja svetli iz svemira

25/04/2018 13:47

Zašto Zemlja svetli iz svemira

Naučnici su konačno otkrili razlog zbog kog Zemlja, kada se gleda iz svemira, svetli. Zašto Zemlja svetli poput zvezde, iako to nije, godinama je intrigiralo naučnike, dok nisu otkrili odgovor. 

Naučni Nasin tim dobio je odgovor nakon sprovedene studije, gde se iza Zemljinog sjaja krije led. Astronom Karl Sejgan i njegove kolege analizirali su slike Zemlje s letelice Galileo, i tada su zaključili da se takav odsjaj dešava iznad vode.

Zahvaljujući DISCOVR-u, satelitu koji je uočio čudni odsjaj naše planete otkad traju istraživanja, od 2015. godine., istraživački tim uspeo je da pogleda više od 800 odsjaja, uzimajući u obzir širinu, ugao i apsorpciju kiseonika u Zemljinoj troposferi.

Izvor je sužen na sunčevu svetlost, te je potom otkriveno da se odsjaj poklapa sa lokacijama cirus oblaka. Ovi oblaci napravljeni su od kristala leda i formiraju se u gornjoj troposferi.

Naučnici veruju da horizontalne čestice unutar oblaka reflektuju svetlost od Sunca. Ovaj proces može biti primećen i iz dalekog svemira. Zbog toga, odsjaj naše planete dosta se razlikuje od odsjaja koje zapažamo na zvezdama.

Do Zemljinog odsjaja dolazi zbog njenih voda, a tehnika pomoću koje je ovaj podatak otkriven mogla bi i jednog dana da se koristi kako bi zabeležila i druge planete bogate vodom.

25/04/2018 13:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments