Umete li da prihvatite šalu na svoj račun?

27/04/2020 11:33

Umete li da prihvatite šalu na svoj račun?

Nemojte da padate u zamku, pa da odmah odgovarate na pitanje sa da ili ne. Humor je širok pojam, pa i odgovor na prihvatanje šale na svoj račun ima više varijacija na temu. Jedna od njih je da vidimo prvo šta je humor i ko ima smisla za humor, pa zna da prenese šalu.

Humor je isto što i duhovitost. Odnosi se na čoveka i predstavlja sposobnost da svojim ponašanjem, pričanjem, rezonovanjem i shvatanjem sveta oko sebe izazove zabavu kod drugih ljudi. 

Važno je da naglasimo da se odnosi na čoveka, jer se dešava da je i neki predmet smešan, ili da neka situacija izazove zabavu kod ljudi. Međutim, i kod situacije, akteri su ljudi.

Šta je sve humor?

Da, i vicevi su humor, a i sarkazam i ironija, takođe. Oni su, recimo, verbalni humor, a neverbalni kod nas mogu da izazovu filmovi, oblačenje neke osobe koju prvi put vidimo, kostimi, smešni zvukovi i slično.

Spontan humor je najbolji, pun je iskrenih emocija i u većini slučajeva ga ispoljavaju ekstrovertne osobe, osobe koje su otvorene za komunikaciju i za ljude različitih ličnosti i navika. Međutim, i introvertne osobe ispoljavaju humor, samo je on suptilniji, i „probiraniji“, pa sve ono što bi većini bilo smešno, njima ne bi bilo u svakoj situaciji. 

Ovo može da se desi i ukoliko među sagovornicima postoji razlika u godinama, jer upravo kontekst u kome su oni postali odrasla, sposobna i odgovorna osoba može da razlikuje poimanje vašeg humora.  

Može li humor da povredi?

Ne samo da povredi – može i da uvredi. Dakle, vodite računa da ne pokušavate da plasirate agresivni humor, jer neće doneti ništa, već može da vas udalji od osoba do kojih vam je stalo. Crni humor je, takođe, agresivniji, ali u praksi lakše prolazi, jer suzbija stres i izaziva izuzetno iskrenu emociju u vidu osmeha i popravljanja raspoloženja.

Humor na svoj račun je odličan za povezivanje sa drugim nepoznatim ljudima sa kojima želite da ostvarite konekciju. Ali, ne samo to – on o vama govori mnogo: da ste fleksibilni, puni samopouzdanja, da niste oholi i da nemate problema sa sobom.   

Važno je, dakle, da znate da se nasmejete sebi i da se uopšte smejete,  pa i da uvežbavate sposobnost duhovitosti, jer ona jača imunitet, opušta nas, poboljšava san i oslobađa nas stresa i negativne energije.

27/04/2020 11:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments