Uspešna transplatacija sećanja

07/06/2023 13:05

Uspešna transplatacija sećanja

Naučnici uspešno transplatovali sećanje iz jednog u drugog puža.

Nakon niza istraživanja i testiranja, naučnici su uspeli da “prebace” sećanje jednog puža u drugog”, što, kako navode, predstavlja veliki korak u istraživanju kopiranja ljudskih sećanja.

Proces “kopiranja”

Na Univerzitetu u Los Anđelesu, naučnici su sprovodili testiranje na puževima. Naime, slali su električne šokove u repove morskih puževa Aplysia.

Ističu da šokovi nisu bili jaki toliko da povrede puževe, ali jesu dovoljno da proizvedu blagu bol, koja je navela puževe da se povuku u svoje kućice.

Šokovi su puštani u serijama od po pet, sa puzama od 20 minuta. Nakon ove sesije, usledila je još jedna pet dana kasnije.

Puževi koji su tretirani na ovaj način pokazali su veći osećaj straha, od drugih pripadnika svoje vrste, koji nisu prošli kroz seriju šokova.

Kako se studija sprovodila bazirana na teoriji da su sećanja sačuvana u epigenetskim modifikacijama DNK, doktor Dejvid Glancman, koji je sproveo istraživanje, izvukao je RNK nervnog sistema iz obe grupe puževa.

RNK puževa koji su prošli kroz eksperiment, ubrizgan je puževima koji nisu “šokirani”, dok je pak njihov RNK ubrizgan kontrolnoj grupi. Rezultati su pokazali da, puževi koji su primili RNK od tretiranih puževa, pokazuju sličan osećaj straha, pa ne izlaze iz kućice. Dok kod “šokirane” grupe nisu primećene promene. Ovo pokazuje da promena ponašanja nije posledica RNK transfera, već podataka odnosno sećanja koje je RNK nosila.

Koraci ka budućnosti

Stručnjaci još uvek ne mogu da objasne kako se sećanje “snima” ili ostaje, posebno ako su u pitanju složena iskustva. Pored toga, sprovedeni ekperiment sa puževima doneo je rezultate koji će predstavljati pravu prekretnicu u nauci i u izučavanju ljudskog uma.

07/06/2023 13:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments