Naučnici pronašli način da podmlade sredovečne miševe

09/03/2022 18:39

Naučnici pronašli način da podmlade sredovečne miševe

Mogućnosti da pronađemo medicinske terapije koje vraćaju unazad kazaljke na časovniku procesa starenja, malo su izglednije nakon što su naučnici bezbedno podmladili tkiva kod sredovečnih miševa.

Istraživači u SAD lečili su zdrave životinje oblikom genske terapije koja je osvežila starije ćelije, čineći životinje mlađim, prema biološkim markerima koji se koriste za merenje efekata starenja.

Ponavljanje trika kod ljudi je daleko od jednostavnog, ali ova otkrića će podstaći interesovanje za nove radikalne terapije koje imaju za cilj da uspore ili preokrenu proces starenja kao sredstvo za borbu protiv bolesti povezanih sa starenjem, kao što su rak, osteoporoza i Alchajmerova bolest.

„Mnogi koji pate od bolesti povezanih sa starenjem mogli bi imati koristi od ovog pristupa“, rekao je Hajnrih Jasper, glavni saradnik i direktor američke biotehnološke firme Genentech.

Ako se pristup može pokazati kao validan protiv određenih zdravstvenih problema, „to bi predstavljalo novi terapijski pristup sa značajnim uticajem na nezadovoljene medicinske potrebe u svim fazama našeg života“, dodao je on.

Naučnici su se oslanjali na prethodni rad japanskog nobelovca profesora Šinje Jamanake, koji je pokazao da mešavina četiri molekula, poznata kao faktori Jamanake, može da vrati odrasle ćelije u mladalačke matične ćelije koje su sposobne da formiraju skoro svako tkivo u telu.

Pišući u časopisu Nature Aging, američki tim predvođen Jasperom i profesorom Jamanakom, konstatovao je da koža i bubrezi posebno pokazuju znake podmlađivanja.

Eksperimenti su pokazali da je podmlađivanje bilo efikasnije kada je terapija davana duže vreme, sedam do 10 meseci, počevši od perioda kada su životinje bile stare 12 do 15 meseci, što je ekvivalentno starosti od 35 do 50 godina kod ljudi. Kada su starije životinje, koje su u ljudskom smislu stare 80 godina, lečene mesec dana, naučnici su uvideli mali uticaj.

Istraživači su oprezni kada je reč o korišćenju Jamanaka faktora kod ljudi, jer je prethodni rad pokazao da se potpuno reprogramirane ćelije mogu pretvoriti u grudve kancerogenog tkiva koje se nazivaju teratomi.

Najnovija studija pokazuje da delimično reprogramiranje može biti u stanju da podmladi tkiva bez takvih rizika, ali ostaju dodatne prepreke. Umesto da koriste Jamanaka faktore za podmlađivanje starijih ljudi, mnogi naučnici sumnjaju da će biti potrebni novi lekovi za delimično reprogramiranje ćelija na bezbedan i efikasan način.

„Da li će ovo ikada naći primenu kod ljudi?“ zapitao se dr Tamir Čandra, stručnjak za biologiju starenja iz Univerziteta u Edinburgu, koji nije bio uključen u studiju.

„U teoriji, biološki preokret ili usporavaje starosti moglo bi biti moguće. Međutim, mi smo u veoma ranoj fazi kada moramo mnogo bolje da razumemo osnovnu nauku koja stoji iza toga.

„Korišćenje Jamanaka nosi rizik od izazivanja raka, a za razliku od miševa, ljudi, zbog svog životnog veka, nose mnogo više mutacija u starijoj dobi, koje bi već mogle biti predisponirane da se razviju u rak.

„Istraživačke grupe rade na vremenu, dozama i kombinacijama Jamanaka faktora kako bi minimizovali ovaj rizik.

„Sada kada znamo da gubitak ćelijskog identiteta i promena starosti mogu biti različiti u svojim putanjama, druge grupe pokušavaju da pronađu nove faktore koji odvajaju gubitak ćelijskog identiteta od efekata podmlađivanja.

„Prve aplikacije će verovatno biti u tkivu koje je lako dostupno i koje se može modifikovati van tela, poput krvnih matičnih ćelija.“

09/03/2022 18:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments