Novi način identifikacije osoba

06/08/2015 11:03

Novi način identifikacije osoba

Jagodice na prstima imaju jedinstvene linije i brazde prema kojim se može identifikovati osoba, jer ne postoje dva ista otiska prsta.

Naučnici su otkrili da postoji još jedan način da se identifikuje osoba sa podjednakom sigurnošću u verodostojnost podatka, kao što se to može uraditi sa otiskom prsta.

Naime, ispitivanjem jezika došlo se do zaključka da je i ovaj organ jedinstven i da se njegovim otiskom može na isti način dokazati identitet osobe.

Za sada se pri prepoznavanju identiteta koriste otisak prsta i celog dlana, kao i snimak očne dužice. Utvrđivanje identiteta se sastoji iz ispitivanja lica, snimka očne dužice, otiska prsta, dlana, oblika šake, glasa, potpisa i hoda, ali se ipak većina ovih parametara mogu lažirati. Upravo je to razlog zbog kog biometrija, odnosno posebna grana ove nauke, konstantno traži način da dođe do najpouzdanijih parametara za dokazivanje identiteta.

Istraživanjem naučnici su došli do zaključka da je jezik jedan od odgovarajućih opcija, jer ima više pogodnih svojstava koja bi pomogla u proveri identiteta. Jezik ima više parametara koji bi trebalo da se poklope kada se utvrđuje identifikacija osobe – dužina, prevoj, debljina, širina, oblik vrha, kao i tekstura središnjeg dela jezika.

Oblik i površina jezika se razlikuju kod svih ljudi, a ove karakteristike se ne menjaju vremenom. Osim toga, za razliku od prstiju koji su konstantno izloženi spoljašnjim uticajima, jezik je mnogo zaštićeniji.

06/08/2015 11:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments