Pripadnici jedne vrste majmuna imaju različit DNK?

16/08/2018 10:31

Pripadnici jedne vrste majmuna imaju različit DNK?

Vrsta poznata kao Bale majmuni, naseljavaju područja kontinuiranih bambusovih šuma.

Zanimljiv podatak je da ove jedinke poseduju različitu mitohondrijalnu DNK, od Bale majmuna koji žive u fragmentiranim šumama.

Ista vrsta, različit DNK

Studija koju su sproveli doktor Adisu Mekonen i njegov tim sa Univerziteta u Oslu, pokazala je razliku u DNK kod ove vrste majmuna. Naime, oni su izučavali različitost dve populacije Bale majmuna i nakon analize mitohondrijalne DNK otkrili su jake genetičke razlike između grupe koja živi u kontinuiranim šumama i grupe koja živi u fragmentovanim šumama.

Rezultati su pokazali da je grupa koja naseljava područje fragmentovane šume, slična vervetima, vrsti majmuna koja je veoma društvena i rasprostranjena u Africi, kao i grivetima, afričkim zelenim majmunima.

Neobična vrsta

Bale majmuni su slični gigantskim pandama i bambusovima lemurima. Podložni su promenama koje pogađaju njihovo stanište, kako se u velikoj meri oslanjaju na bambus.

Manje su fleksibilni u prilagođavanju okruženju koje je promenljivo, u odnosu na vrste koje se ne oslanjaju u potpunosti na jedan izvor hrane i jednu oblast.

Stručnjaci navode da se, prema rezulatatima studije, ova vrsta majmuna poput drugih sisara specijalizovanih za bambus, nalazi u velikom riziku od izumiranja u divljini zbog promene staništa.

Reč je o vrsti majmuna koja je najmanje istraživana kada su afrički primati u pitanju. Otkriveni i prikupljeni podaci predstavljaju osnovne podatke o genetičkoj strukturi populacije i evoluciji koja je ključna za procenu njihovog statusa opstanka i zaštite.

FOTO:Youtube/Printscreen

16/08/2018 10:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments