10 činjenica o Ani Frank i njenom čuvenom dnevniku

01/08/2019 10:46

10 činjenica o Ani Frank i njenom čuvenom dnevniku

Ana Frank je na današnji dan, 1. avgusta 1944. poslednji put pisala u svom čuvenom dnevniku.

Ana Frank je imala samo 15 godina kada je preminula, ali njen dnevnik je možda najpoznatiji dokument hronika i života pod nacističkom okupacijom u Drugom svetskom ratu. Anin dnevnik, pisan dve godine, sadrži detalje detaljima života njene porodice u periodu okupacije.

Anina porodica se 1933. godine preselila u Holandiju koju je nacistička Nemačka okupirala 1940. Kada su 1942. godine progoni Jevreja postali učestaliji, Frankovi su se sakrili u tajne prostorije u poslovnoj zgradi Ota Franka — “Tajno skrovište”. Nakon dve godine njihovo sklonište je otkriveno na osnovu dojave, a Frankovi, Van Pelsovi i Fric Pfeferovi deportovani su u logore. Ana je umrla sedam meseci kasnije od tifusa u koncentracionom logoru Bergen-Belzenu, nekoliko dana posle smrti svoje sestre Margo.

Anin otac, Oto, koji je jedini preživeo rat, vratio se u Amsterdam. Dnevnik, u kome je Ana beležila svoje misli od 12. juna 1942. do 1. avgusta 1944, objavljen je 1947. godine u originalnoj i delimično skraćenoj verziji na holandskom jeziku.

10 činjenica o Ani Frank

  1. Ana je bio samo nadimak, a njeno puno ime bilo je Anelie Mari Frank.
  2. Frank porodica je bila nemačkog porekla. Njen otac Oto je bio nemački biznismen koji je za vreme Prvog svetskog rata služio vojsku u Nemačkoj.
  3. Ana je dnevnik dobila za svoj 13. rođendan, samo nekoliko nedelja pre nego što se porodica sakrila.
  4. Dok se krila, proslavila je dva rođendana, 13. i 15.
  5. Ana je pisala dve verzije dnevnika. Ana je prvi dnevnik prepisala 1944., nakon što je čula na radiju poziv da ljudi čuvaju svoje dnevnike kako bi se dokumentovala sva patnja tokom nacističke okupacije.
  6. Svoj dnevnik zvala je “Kiti”, a postoje spekulacije da je Ana dnevnik nazvala po drugarici Kiti.
  7. Identitet osobe koja je prijavila da su ove jevrejske porodice skrivene u Opekti- Otovoj firmi, nikada nije utvrđen. Postoje navodi da su Nacisti slučajno otkrili tajno skrovište. Porodice su odvedene u konentracioni logor Aušvic 1944. godine.
  8. Tačan datum smrti Ane Frank nije poznat, a veruje se da je preminula u februaru ili martu 1945. godine. Istoričari pretpostavljaju da su ona i njena sestra dobile figus i da su umrle skoro u isto vreme. Na žalost, samo nekoliko nedelja pre oslobađanja logora.
  9. Anin otac bio je zatočen u Aušvicu sve do oslobođenja.
  10. Blizak prijatelj Frank porodice Miep Gies čuvao je Anin dnevnik sve dok ga nije dao Otou, u julu 1944. godine.

 

01/08/2019 10:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments