Da li su ovo poslovi iz snova?

25/06/2015 14:42

Da li su ovo poslovi iz snova?

Jako je bitnu uživati u svojoj profesiji i u svom poslu, ali ponekad nam se čini da ni jedan posao ne može biti (uvek) uživanje. Da li je to ipak moguće?

Svi imamo svoj posao iz snova, a oni najsrećniji se njime i bave. Koji je vaš posao iz snova? Da li se možda nalazi na listi koja sledi?

Lego profesor

 lego-figura

Ukoliko volite Lego kocke i imate dovoljno znanja, onda je posao Lego profesora pravi posao za vas. Ovo radno mesto je otvoreno na Kembridž Univerzitetu. Još uvek nije poznato šta je tačno posao Lego profesora, ali se zna da će platu dobijati iz Lego fondacije. Metod predavanja biće vezan za igranje ovim kocikicama.

Posao testiranja tobogana

U Velikoj Britaniji jedna kompanija je tražila osobu koja će isprobavati tobogane koje oni prave. Posao isprobavača tobogana, osim zabave dok se spušta niz tobogan, podrazumeva i putovanje širom sveta – gde god da se nalaze tobogani ove kompanije.

Naravno, postojali su i uslovi koje je kompanija tražila od kandidata koji su se prijavili za ovaj, izuzetno neobičan i sigurno zabavan posao. Naime, od kandidata su tražili da imaju jake govorne i pisane veštine, da su aktivni na društvenim mrežama, da imaju mogućnost da često putuju i da su spremni za fleksibilno radno vreme. I pored ovih “izuzetno zahtevnih uslova”, veliki broj ljudi se prijavio, ali samo je jedan čovek imao sreću da dobije ovaj, može se reći, posao iz snova.

Zbog posla putovao je pola godine po Evropi, posetio Egipat, Tunis i Tajland, a plata mu je iznosila 40.000 dolara. Osim toga, redovno se spuštao niz tobogan. Da li može biti bolje?

Profesionalni spavačspavanje8

Za određene poslove potrebno je znanje, talet, vežba… a onda – postoji i posao na kom vam je jedina obaveza – da spavate! Sigurno postoji veliki broj onih koji su se u ovome pronašli i koji su sigurni da bi baš ovaj posao radili kao pravi profesionalac i to – bolje od drugih.

Naime, kompanija koja proizvodi krevete – “Simon Horn”, raspisala je konkurs za radno mesto – profesionalni spavač. Onaj ko se zaposli na ovom mestu jedini posao bio je da isprobava krevete i spava na njima u različitim uslovima. Na taj način je jedan studenti zarađivao mesečno 2.000 dolara, a radio je od 22 do 6 časova.

Radnik na ovom radnom mestu imao je zaista odgovoran posao i ne baš toliko lak koliko se čini – trebalo je da spava na krevetima koje mu daju i to u različitim uslovima. Tako je na primer morao da spava pod različitim svetlima, u različitim toplotnim uslovima, ali i pod uticajem alkohola ili kofeina. Njegov zadatak bio je da sa poslodavcima podeli iskustvo spavanja na njihovim krevetima u svim uslovima koje su mu napravili, sa ciljem da se, po potrebi, unapredi dizajn i funkcionalnost kreveta zarad bolje prodaje.

Posao testiranja video igara

Postoji toliko video igara koje biste voleli da igrate ali jednostavno nemate vremena – zbog posla. Za one koji bi često radnije ostali kod kuće i javili šefu da su bolesni kako bi konačno imali vremena da rade ono što vole, odnosno da igraju igrice – postoji jedna dobra vest.

Postoje kompanije koje zapošljavaju ljude da igraju video igrice. Naravno, nije to isto kao kada inače igrate svoje omiljene igrice, ali nije baš toliko suprotno.

Naime, posao testiranja video igara se sastoji od igranja igrica iznova i iznova, sa ciljem da se pronađu sve greške i istraže sve mogućnosti igrice. Ovo ne mora uvek biti toliko zabavno koliko se čini, jer je potreban određeni nivo koncentracije zarad što bolje odrađenog posla.

Degustator čokoladecokolada-degustacija

Za sve prave ljubitelje čokolade, posao degustatora čokolade mora biti posao iz snova. Međutim, Orijeta Đanjorio tvrdi da to nije baš najlakši posao, niti je jedina obaveza da se jede čokolada. Degustacija čokolade podrazumeva još neke obaveze, kako bi se ustanovio njen kvalitet.

Proces degustacije čokolade podrazumeva prvo mirisanje čokolade, kako bi s utvrdila njena aroma. Nakon toga se čokolada lomi i osluškuje njena hrskavost. Tek onda na red dolazi degustacija čokolade. Tada se kockica čokolade stavlja usta i pušta da se istopi, kako bi se proverila njena tekstura.

Iako ne možemo zamisliti da je čokolada ružnog ukusa, degustatori najbolje znaju kakvog sve ukusa ona može biti, a zahvaljujući njima – mi ostali to ne moramo nikad da iskusimo. Često se dešava da je čokolada gorka ili zagorela, zbog čega se upošte ne guta, neko se ispljune nakon nekoliko sekundi.

Dakle, posao degustatora ne mora nužno predstavljati “sladak” posao, ali je svakako od velikog značaja za sve (nas) ljubitelje čokolade.

Degustator piva

Slična situacija kao i sa degustatorom čokolade. Posao svim pivopijama može delovati kao iz snova, ali ne mora nužno biti tako.

Prema iskustvu jednog profesionalnog degustatora – Stiva Brunleta, koji je zaposlen u kompaniji “Marson’s brewery”, degustator piva mora ima i neophodno znanje, kao i mogućnost fleksibilnog radnog vremena.

Iako degustator piva ima stalni pristup pivu, a njegovo radno mesto najčešće predstavlja neki pab, on ne može samo da sedi i uživa u svom omiljenom piću. Postoje obaveze koje mora ispuniti – on mora proveriti bistinu piva, ukus, kao i koja je odgovarajuća temperatura za posluženje određenog piva.

Guru za ukuse sladoledasladoled-ukus

Postoji radno mesto isključivo za ljubitelje sladoleda, ali pod uslovom da umeju sami da ih prave. Guru za sladoled – je još jedan posao koji zvuči suviše dobro da bi bio istinit, ali jeste!

Naime, proizvođač sladoleda “Ben & Jerry’s” zapošljava ljude koji će isprobavati sladoled, ali i da međaju ukuse, izmišljeju nove, dodaju sastojke – sve što je potrebno da bi se stvorio nov i savršen ukus.

Guru za sladolede ima neograničenu mogućnost da smišlja i stvara nove ukuse, pa su tako nastajali i ukusi čipsa ili piva.

Pogledajte koji poslovi se nude na našem portalu: OVDE

Ukoliko želite da radite u USA, više informacija o work and travel-u pogledajte OVDE.

25/06/2015 14:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments