Da li je arahnofobija urođena ili stečena?

17/05/2018 12:21

Da li je arahnofobija urođena ili stečena?

Arahnofobija je iracionalan strah od pauka. U pitanju je fobija o kojoj se dugo raspravljalo i teoretisalo u naučnim krugovima. Postavlja se pitanje da li se rađamo sa ovakvom vrstom straha ili ga stičemo tokom života?

Kako bi se došlo do traženog odgovora, odnosno podataka i informacija koje bi mogle da objasne ovu pojavu, sprovedeno je istraživanje na bebama.

Urođena ili stečena fobija?

Dok su šestomesečne bebe sedele bezbrižno u majčinom krilu, stručnjaci su im pokazivali fotografije pauka, zmija i cvetova, koji su bili istih boja i večilina.

Širenje zenica, tokom osećaja straha, praćeno je specijalnim infracrvenim uređajima. Deca su na fotografije zmija i pauka reagovala širenjem zenica, jačim nego na ostale fotografije.

Noradrenalinski sistem u mozgu odgovoran je za stresne reakcije. On je aktivan, onda kada dođe do znatnog širenja zenica, kao što je u ovom slučaju došlo, kao reakcija na predstavljene fotografije.

Zaključak koji je izveden na osnovu testiranja, jeste da je u pitanju urođeni strah. Naime, mala deca ne mogu znati za strah od pauka, jer su suviše mala kako bi naučila da ih se ne treba plašiti. Veruje se, prema navodima stručnjaka koji su radili na testiranju, da je u pitanju izvorno evolucijski strah.

Iako u modernom svetu, deca, a i odrasli retko kad dolaze u kontakt sa ovim živuljkama, veruje se, da naši davni preci nisu bili te sreće. Strah i gađenje, verovatno se nalaze u našem DNK-a, kao nasleđe nagona za preživljavanjem, koji je razvijen još u davnim, drevnim vremenima.

17/05/2018 12:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments