Kako je nastao mit o Ukršnjem zecu?

09/04/2019 12:07

Kako je nastao mit o Ukršnjem zecu?

Uskrs je hiršćanski praznik kada se proslavlja uskrnuće Isusa Hrista. Tada, između ostalog, farbaju se jaja, a deca dobijaju poklone od Uskršnjeg zeca. Znate li kada je ova tradicija nastala?

Kako je nastao Uskršnji zec?

Tačan koren Uskršnjeg zeca nije poznat. Prema jednoj teoriji, zečevi su bili deo paganske tradicije, tokom proslave boginje plodnosti Eostre jer je upravo zec bio njena zaštitna životinja. Priča kaže kako je ona jednom u šumi naišla na ptičicu koja je od hladnoće umirala u snegu. Ona ju je pretvorila u zeca, kako bi je krzno zaštitilo od hladnoće. Drugi teoretičari smatraju da je zec, zbog načina na koji se razmnožava, oduvek bio simbol plodnosti.

Ali kako se onda tradicija poklanjanja za Uskrs proširila po svetu i kako je baš zec postao simbol Uskrsa?

Prema istoričarima, upravo su Nemci zaslužni za ovu tradiciju. Prema nekim izborima, Uskršnji zec je u Ameriku stigao 1700-ih godina, sa nemačkim imigrantima. Oni su sa sobom doneli tradiciju “polaganja jaja”, koja se kasnije proširila po celim SAD, a kasnije i po svetu.

Ali zečevi nisu tradicionalna uskršnja životinja u svim delovima sveta. U nekim zemljama, Uskrs čine lisice ili pak ptice kukavice.

09/04/2019 12:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments